UA | RU
Контактна інформація
Київ

Вибираємо для себе налобний ліхтар

Ліхтар-настільки популярний прилад для локального освітлення, що зараз складно собі уявити поїздку на природу без нього. І одним з найбільш затребуваних варіантів є налобний ліхтар. Якщо у вас такої моделі ще немає, але ви збираєтеся вибрати для себе налобний ліхтар, саме час розібратися з тим, якими вони бувають і для чого використовуються.

Переваги і діапазон застосування налобних ліхтарів
Головна перевага кожного налобного ліхтаря в порівнянні з ручними моделями - в тому, що він залишає свободу дій, не займаючи рук користувача. Спочатку, такі ліхтарі використовували тільки в професійних цілях, наприклад, вони давно входять в екіпіровку шахтарів. Згодом, зручність використання налобних ліхтарів вплинуло на їх поширення буквально в усі сфери, де необхідне застосування ліхтарів. Тим більше, що моделі з такою конструкцією стали набагато більш компактними, яскравими, функціональними.

Добре захищені моделі з цілим рядом практичних режимів роботи використовуються в туристичних цілях і в будь-яких видах спорту. До числа найбільш сучасних ліхтарів, які часто оновлюються і виготовляються на основі якісних технологій, відносяться моделі Fenix і деяких інших великих виробників. Трохи поступаються їм Nitecore і Eagletac. Дуже популярним брендом на території нашої країни є Petzl, який одним з перших став випускати налобні моделі, орієнтовані на масове використання. Однак технічна "начинка" цих ліхтарів істотно простіше і вони підійдуть швидше для нетривалих походів або використання на дачі. Приблизно до цієї ж категорії відносяться і ліхтарі Led Lenser. Нарешті, найпростіші налобні ліхтарі-це моделі, які працюють без драйверів стабілізації і на більш дешевих світлодіодах. Крім того, зазвичай вони отримують невисокий рівень захисту від намокання. Ці ліхтарі цілком підходять для побутового використання, коли необхідно полагодити сантехніку або виконати інші види робіт, для яких буде потрібно додаткове освітлення. Їх можна взяти з собою на риболовлю або пікнік. Однак не потрібно очікувати від таких моделей надяскравості або небувалою довговічності.

Яскравість і робочі режими

Характеристики світла і кількість режимів роботи — це основні фактори, на які звертають увагу покупці ліхтарів. Однак не можна говорити, що чим ліхтар яскравіше, тим він краще. Адже це не єдиний показник його якості. Моделі найвищої якості оснащуються системою, яка стабілізує яскравість. Це означає, що ліхтарик не буде поступово згасати, коли його акумулятори стануть розряджатися. Крім того, світло не буде блимати або мерехтіти, що набагато краще для зору. Хороші ліхтарі використовують у своїй роботі сучасні моделі світлодіодів, які розраховані на тривалу експлуатацію і дають яскраве світло. У ліхтар можуть бути вбудовані і додаткові діоди. Іноді вони створюють промінь з іншого фокусуванням (вузький, але далекобійний або ж широкий, але розраховані на ближні відстані), іноді дають світло іншого кольору (Синій, зелений або червоний).

Якщо ви вибираєте налобний ліхтар для альпінізму, спелеології, туризму, то краще взяти модель з великою яскравістю і декількома режимами роботи. Наприклад, ліхтар Fenix HL60R у стані давати 960 люмен світла. Трохи відстає від нього Фенікс HP30 з 900 люменами яскравості. Обидві моделі цілком підходять не тільки для екстремального спорту і відпочинку на природі, але навіть для пошуково-рятувальних цілей. У той же час, Fenix HL10 дає всього 70 люмен, проте він затребуваний в нескладних поїздках за місто. Цей ліхтар не менш надійний, але набагато більш доступний за ціною. Звичайно ж, кожен з брендів в змозі запропонувати безліч моделей з різною яскравістю і кількістю режимів.

Конструкція і особливості харчування ліхтарів

Два таких фактори, як конструкція ліхтаря і використання для нього певних елементів живлення, знаходяться в безпосередній взаємозв'язку один від одного. Чим потужніший ліхтар, тим більше батарейок або акумуляторів потрібно для його повноцінної роботи і тим більш ємним повинен бути кожен окремий елемент живлення. Звичайно, Сучасні діоди-дуже економні навіть при великій яскравості. І все ж, коли потрібно встановити в ліхтар більше двох батарейок, доцільно вибирати модель із зовнішнім акумуляторним відсіком. Це означає, що прилад розділений на два окремих блоку, які пов'язані лише тонким проводом. Один з блоків-це голова ліхтаря, а другий — його акумуляторний блок. Це дозволяє знизити вагу, який доводиться носити на лобі, адже виносний блок легко закріпити на потилиці або, в деяких випадках, навіть прибрати в кишеню одягу. Прикладами таких моделей можуть служити ліхтарі Fenix HP30 і Fenix HP40RF, Petzl Duo Atex, Petzl Myo RXP, Led Lenser H5 і Led Lenser H6R, а також інші. Такі ліхтарі довше зможуть працювати навіть при високій яскравості світла, а тому їх вибирають професіонали і люди, що пред'являють до якості освітлення особливо високі вимоги.

Налобні ліхтарі з внутрішньою конструкцією батарейного відсіку, навпаки, розраховані на максимальну компактність. Ці ліхтарі зручні для туризму, полювання або риболовлі. Вони практично не відчутні на голові завдяки невеликій вазі. Наприклад, ліхтар Фенікс HL10 важить без батарейки всього 33 грами, а для його роботи знадобиться лише один елемент живлення ААА. А ліхтар Nitecore T360 важить всього 20,6 г і працює від оригінального вбудованого акумулятора, який можна зарядити через мікро-USB. Потрібно відзначити, що зарядку акумуляторів від стороннього ресурсу безпосередньо в корпусі ліхтаря, підтримують багато нових моделей. Цей варіант дуже зручний в тому випадку, якщо ви вибираєте ліхтар для подорожей. За умови наявності power-банку, Ви отримуєте можливість поповнювати заряд ліхтаря в будь-який час. За розмірами ж такі моделі-компактні і легкі.

Захищеність ліхтаря

Під захищеністю, щодо ліхтарів розуміється здатність витримувати удари, роботу в умовах високої вологості, а також захист від пилу і бруду. Її рівень описується стандартом IP-XX. У цій абревіатурі замість першої літери X вказується ступінь захищеності від пилу. Найвищий рівень-6 (якщо замість цифри стоїть X, також мається на увазі найвищий рівень). Друге значення-це захист від води. В даному випадку, найвищий рівень-8.

Якщо вибраний налобний ліхтар має рівень захищеності класу IPX-8, це означає, що він не поламається від падіння з висоти близько метра на будь-яку поверхню і півгодини зможе працювати при зануренні під воду до 2 метрів. Природно, під дощем такий ліхтарик також буде справно працювати. Для туризму та інших видів відпочинку на природі краще вибирати ті ліхтарі, які отримали сертифікат відповідності стандарту не нижче IPX-6. В іншому випадку, доведеться дбайливо захищати його від дощу і бризок, що в польових умовах не завжди можливо.

0
0
Оберіть мову сайту: