UA | RU
Контактна інформація
Київ

Fenix HL15 проти Petzl Tikkina: вибираємо кращий налобний ліхтар

Налобний ліхтар Fenix HL15 - не новачок на ринку налобників, проте користується великою популярністю завдяки співвідношенню своєї ціни і якості як електроніки, так і всієї збірки як такої. По суті це класика серед налобників для туризму: кілька діодів з білим і червоним світлом, гідна яскравість і надійна конструкція — саме те, коли потрібен ліхтар, який не тільки дасть хороше освітлення місцевості, але і витримає негоду і інші труднощі, які можуть виникнути в подорожі. Багато часто порівнюють налобник Fenix HL15 з ліхтарем іншого бренду — Petzl Tikkina. Дійсно, ці моделі практично ідентичні за характеристиками і вартості, і навіть мають схожий дизайн. Однак на скільки коректно це порівняння-розберемося в нашому огляді.

Трохи історії

Ліхтар Fenix HL15

Фонарь Fenix HL15

Ліхтар Fenix HL15 вперше засвітився в другій половині 2016 року. Він став логічним поповненням лінійки налобників бренду і виділявся поліпшеним діодом і рядом цікавих модифікацій, якими не могли похвалитися інші моделі даної цінової категорії:

  • оновлений діод XP-G2 R5;
  • наявність червоного діода;
  • покращена водонепроникність;
  • прогумований бортик по всій довжині кріплення.

Налобний ліхтар Fenix HL15 відразу привернув до себе увагу не тільки туристів, а й любителів велосипедних прогулянок, оскільки його потужність в сумі з міцним корпусом дали гарну підмогу використовувати його як велосипедну фару.

Ліхтар Petzl Tikkina

Фонарь Petzl Tikkina

Налобний ліхтар Petzl Tikkina є новинкою 2019 року. По суті це спрощена версія бестселера французької компанії, моделі Petzl Tikka, тільки з меншою яскравістю і відсутністю червоного діода. Модель входить в лінійку універсальних налобників Petzl І встала на один рівень з іншими популярними моделями налобників, як Zipka, Tikkid і e+Lite, які можна використовувати як на природі, так і в закритому приміщенні.

Освітлення

Забігаючи наперед, потрібно сказати, що обидва ліхтаря демонструють безперебійне і досить якісне освітлення, до якого немає ніяких питань. Однак у моделей є ряд відчутних відмінностей.

Ліхтарик Петцл Тиккина має освітлення білого світла з яскравістю 250 люменів і дальністю світлового променя до 60 метрів. Можливості світла представлені трьома режимами:

  • Максимальний-250 люменів;
  • Стандартний-100 люменів;
  • Економний-6 люменів.

Як видно, потужності режимів мають досить великий розкид, тому користувачеві доведеться кілька пристосуватися до даної особливості.

В цьому плані у ліхтаря Фенікс HL15 є незаперечна перевага. По-перше, в ньому використана більш сучасна електроніка зі світлодіодом Cree XP-G2 R5. Хоча його яскравість трохи менше і становить 200 люменів, це компенсується довгим терміном служби діода і наявністю чотирьох основних режимів роботи з меншою різницею в яскравостях, що не так сильно б'є по очах користувача при їх перемиканні. По-друге, налобний ліхтар HL15 має червоний світлодіод, чим не може похвалитися налобник французького виробництва. Потужність червоного діода не така висока, проте її цілком достатньо для підсвічування невеликого простору навколо, щоб не збити нічний зір собі і не засліпити поруч стоїть людини.

Режими налобного ліхтаря Fenix HL15 виглядають таким чином:

  • Турбо-200 люменів;
  • Високий-70 люменів;
  • Середній-30 люменів;
  • Низький-4 люмена;
  • Червоне світло - 0.2 люмена;
  • Червоне світло миготливий-0.2 люмена.

Корпус і кріплення

Обидва налобних ліхтаря виготовлені з міцного пластику, який стійко витримує удари і падіння з метрової висоти. Але на відміну від Петцл Тиккина, який має глянсову напівпрозору поверхню, ліхтар Фенікс випускається з матовим покриттям. У випадку з Tikkina глянцева поверхня надає виробу більшої презентабельності, але робить видимими дрібні подряпини і тріщини, які неминуче з'являються з часом. У свою чергу матова поверхня у Fenix приховує всі дефекти і зберігає первинний вигляд виробу на довгий термін.

Ліхтарі також істотно відрізняються в рівні вологозахисту: Тиккина має клас захисту IPX-4, а HL15 - IP67, завдяки наявності ущільнювальної гумки.

На окрему увагу заслуговує кріплення двох моделей. У Петцл Тиккина це еластична і гладка гумка, а у Фенікс HL15 - гумка з шорсткою поверхнею. Даний аспект-справа смаку, але у HL15 є суттєва перевага:

  • силіконова вставка по всій довжині внутрішньої сторони гумки, яка запобігає ковзанню ліхтаря на голові і стікання крапель поту по обличчю;
  • світловідбиваючі вставки по зовнішній стороні кріплення.

Джерело живлення

Ліхтар Петцл Тиккина працює від трьох батарейок типу AAA, а ліхтар Фенікс HL15 - від двох. Зручність того чи іншого варіанту — спірний момент, проте потрібно враховувати, що чим більше батарейок потрібно для роботи, тим більше стає вага виробу.

При бажанні можна купити фірмові акумулятори фірми Petzl і Fenix відповідно, які позбавляють від необхідності кожен раз купувати нові одноразові батарейки.

Висновок

Підіб'ємо підсумки за основними характеристиками ліхтарів Fenix HL15 і Petzl Tikkina:

Фенікс HL15

Петцл Тиккина

Світлодіод

Сучасний світлодіод Cree XP-G2 R5 з яскравістю 200 люменів і тривалим терміном служби. Його потужності вистачає на освітлення дистанції до 50 метрів.

Світлодіод невідомого виробництва з яскравістю до 250 люменів. Потужності діода досить для освітлення дистанції до 60 метрів.

Кількість режимів роботи

6 режимів з поступовим зниженням яскравості, яке не б'є по очах.

3 режими роботи з великою різницею в яскравості.

Матеріал корпусу

Ударостійкий пластик з алюмінієвими елементами для підвищення міцності ліхтаря.

Повністю пластиковий корпус.

Харчування

Працює від двох батарейок типу AAA. Можна використовувати фірмовий акумулятор з можливістю підзарядки.

Працює від трьох батарейок типу AAA. Окремо у продажу є акумулятори даної фірми.

Вологозахист

IP67. Є ущільнювальна гумка, яка забезпечує корпусу герметичність. Ліхтар не боїться попадання під прямі струмені води. Можна використовувати під проливним дощем. Витримує занурення під воду на глибину до 1 метра. Повністю захищений від попадання пилу всередину корпусу.

IPX-4. Відсутня ущільнювальна гумка, через що корпус не захищений від бруду і пилу, яка може проникнути всередину ліхтаря. Модель витримує використання в дощ, але виходить з ладу при зануренні у воду.

Кріплення

Гумка з шорсткою поверхнею. Вона має силіконові вставки з внутрішньої сторони, а також світловідбиваючі вставки з зовнішньої сторони.

Гумка з гладкою поверхнею. Будь-які вставки для поліпшеного комфорту відсутні.

Як видно, ліхтар Fenix HL15 виграє у Petzl Tikkina за всіма ключовими параметрами. З огляду на, що дані моделі знаходяться в одному ціновому діапазоні, відповідь на питання який налобний ліхтар варто купити є очевидним.

Дізнатися про інші відмінності ліхтарів Fenix HL15 і Petzl Tikkina можна дізнатися в свіжому Youtube-огляді на каналі Gadgets for EDC. У ньому продемонстровані ключові відмінності в збірках двох моделей, а також дрібні специфічні особливості їх використання, які також варто враховувати при покупці налобника.

В кінці нашого огляду наводимо зведену таблицю заявлених виробником основних характеристик двох ліхтарів.

Фенікс HL15

Петцл Тиккина

Колір світлодіода

білий /жовтий + червоний

білий /жовтий

Максимальна яскравість освітлення

200 лм

250 лм

Максимальна дальність освітлення

50 м

60 м

Максимальна тривалість роботи

170 год

120 год

Кількість режимів роботи

6

3

Матеріал корпусу

алюміній, пластик

пластик

Джерело живлення

2*AAA

3*AAA

Вологозахист

IP67

IPX-4

Довжина корпусу

63 мм

63,5 мм

Діаметр головної частини

35 мм

28 мм

Діаметр корпусу

41.5 мм

45.7 мм

Вага

60 г

81 г

Товари новини

Написати коментар
0
0
Оберіть мову сайту: