UA | RU
Контактна інформація
Київ

Вибір зарядного пристрою

Допомога у виборі зарядного пристрою

Після того, як ви визначилися, який акумулятор вам потрібен, виходячи з таких параметрів як типорозмір, ємність і бренд, перед вами з'являється ще одна, не менш відповідальне завдання – вибір зарядного пристрою.

Зарядний пристрій - це прилад, призначенням якого, як зрозуміло з назви, є постачання розрядилися акумуляторів енергією, що надходить із зовнішніх джерел. Під такими джерелами можуть матися на увазі як електромережі змінного струму, в яких напруга становить приблизно 220 В, так і інші пристрої, наприклад, автомобільні акумулятори, до яких зарядний пристрій підключається за допомогою спеціального перехідника через прикурювач. Саме зарядний пристрій є своєрідним "посередником", який дозволяє правильно зарядити акумулятор і продовжити подальшу його експлуатацію.

Зарядний пристрій, як правило, являє собою невеликий блок, найчастіше зовні виконаний з полімерних матеріалів. Усередині такого "блоку" можуть розташовуватися наступні пристрої: випрямляч струму, перетворювачі і стабілізатори напруги, а також додаткові контролюючі прилади. У даній конструкції найголовнішим елементом є перетворювач струму, який, в свою чергу, включає трансформаторну котушку і імпульсний блок живлення. Роль контролюючих приладів можуть грати всілякі діодні індикатори або інтегрований амперметр.

Підбирається зарядний пристрій виключно під певний тип акумуляторів, адже в такому приладі враховуються габарити елемента живлення, його номінальна ємність і напруга.

Умовно, Зарядні пристрої для акумуляторів можна розділити на 3 типи, в залежності від режимів роботи:

  • З ручним керуванням. Такі Зарядні пристрої мають найнижчу вартість. Однак в них геть відсутні будь-які датчики контролю напруги, температури і часу заряду. Тому встановивши акумулятор в такий пристрій потрібно пам'ятати, що через певний час його потрібно вимкнути. Інакше ви ризикуєте зіпсувати і акумулятор, і зарядний пристрій. До того ж, такі типи зарядних пристроїв нездатні розпізнавати підключений елемент живлення, через що, в них помилково можна вставити батарейку і вона почне заряджатися, що загрожує не тільки поломкою обладнання, а й вибухом або протіканням встановленого елемента живлення.
  • Напівавтоматичний. У таких пристроях присутні найпростіші датчики, які сповіщають власника про те, що акумулятор вже зарядився і його потрібно вийнявши. Однак у них також не реалізована функція розпізнавання елемента живлення, через що потрібно обов'язково звертати увага на те, що саме ви вставляєте в такий зарядний пристрій.
  • Автоматичний. Такі Зарядні пристрої позбавлені практично всіх недоліків перерахованих вище видів, так як оснащені декількома контролерами і датчиками, які стежать за рівнем заряду акумулятора, його температурою і при необхідності, автоматично підбирають відповідну напругу. А після повного заряду акумулятора вони припиняють подавати харчування і повідомляють власнику про завершення роботи (візуально за допомогою світіння невеликий лампочка). Також, найчастіше, автоматичні Зарядні пристрої здатні розрізняти Тип встановленого елемента живлення, через що вони ніколи не почнуть заряджати батарейку і подадуть власнику відповідний сигнал. Звичайно, такі пристрої і коштують на порядок дорожче, ніж моделі попередніх видів, однак в даному випадку, ціна повністю виправдовується якістю і зручністю застосування. Адже вам не потрібно самому стежити за станом встановленого акумулятор.


Короткі рекомендації по експлуатації:

  • При покупці будь-якого зарядного пристрою, детально ознайомтеся з його інструкцією та інформацією щодо правильної експлуатації.
  • Не забувайте перед установкою елементів живлення в зарядний пристрій переглянути їх маркування і переконатися в тому, що даний елемент підлягає перезарядці (зазвичай на акумуляторних батарейках пишеться «recharge»). Також допоможе визначити придатність до перезарядки позначення типу акумулятора, на сьогоднішній день найпопулярніші такі:
  • Ni-Cb-нікель-кадмієві;
  • Ni-MH-нікель-металгідридні;
  • Li-Ion-літій-іонні;
  • SLA-свинцево-кислотні, герметизовані.
  • Для кожного типу акумуляторів необхідно певний зарядний пристрій, який зможе забезпечити належну напругу. Наприклад, для зарядки Ni-Mh потрібна велика напруга, яка дозволить зарядити їх за порівняно невеликий час. Однак, наприклад, для літій-іонних акумуляторів така напруга не підійде. Дана проблема актуальна далеко не для всіх зарядних пристроїв, так як на більшості автоматичних моделей присутні вбудовані контролери, які регулюють напругу відповідно до типу акумулятора.
  • Рекомендується дотримуватися зазначеного часу заряду і заряджати акумулятор до межі. Дана міра дозволить значно продовжити життя елементу живлення.

Основні критерії вибору зарядного пристрою:

Мабуть, в даному випадку вибір суто індивідуальний, так як у всіх є різні вимоги до зарядних пристроїв і бюджет. Але якщо ви все-таки віддали перевагу автоматичним моделям, то рекомендуємо звертати увагу на наступні параметри:

  • Швидкість зарядки. Важливо, щоб пристрій міг видавати максимально допустиме значення напруги при зарядці певного типу акумулятора. Це значно заощадить Ваш час, позбавивши від тривалого очікування.
  • Автоматичне визначення типу елемента живлення. Дана функція не тільки дозволить правильно і максимально швидко зарядити різні типи акумуляторів, а й вбереже вас від наслідків випадкової зарядки звичайних батарейок.
  • Таймер зарядки. За допомогою цієї функції пристрій зможе вчасно припинити зарядку акумулятора, що захистить його від перегріву і перезарядження.
  • Багатофункціональність. Погодьтеся, досить зручно, коли в зарядний пристрій поміщаються різні типи акумуляторів. Це дозволяє значно заощадити фінанси тим, що для зарядки різних елементів живлення вам потрібно придбати всього один пристрій.

Ми сподіваємося, що дані рекомендації допоможуть підібрати вам найбільш підходяще зарядний пристрій, який впорається з поставленими завданнями і забезпечить правильну зарядку для ваших акумуляторів, максимально продовжуючи термін їх експлуатації.



0
0
Оберіть мову сайту: