UA | RU
Контактна інформація
Київ

Анатомія променя: чим визначається щільність і сила світла ліхтаря?

Типы генерируемых световых лучей

Типи генеруються світлових променів

При виборі ліхтаря важливе значення має тип генерується їм світлового променя. Він відрізняється не тільки яскравістю і кольором, але і фокусуванням. Для різних цілей підходять промені різної сили і фокуса:

  1. для ближнього освітлення потрібен широкий не дуже яскравий пучок світла, призначення: облаштування табору, робота зі спорядженням, приготування їжі та ін.;
  2. під час руху краще використовувати світловий пучок широкий, але більш потужний, достатній для того, щоб висвітлити дорогу під ногами: біг, ходьба та ін.;
  3. дальнє світло-вимагає більшої потужності і фокусування, допомагає побачити предмети далеко: маркування на деревах, анкер в скелі та ін., – направляється, довгий, сфокусований пучок світла.


Лучи разной силы и фокуса

Потужність світла: кандели, люмени

Потужність світла залежить від числа кандел: чим більше, тим далекобійніше буде світловий потік. Кількість кандел на один метр квадратний-показник щільності світла. Сила ж світлового потоку вимірюється в люменах. Так, домашнє освітлення видає приблизно 100-200 лм, а звичайна свічка – 10 лм. Для любителів-туристів і повсякденних потреб вистачає 1000 лм турбо-режиму і 600-700 лм постійного світла. Яскравість і тип світлового пучка визначають дальність світла (вимірюються в метрах). Зазвичай достатньо дальності 300-400 м.

Всі перераховані показники залежать від яскравості і кількості світлодіодів. На даний момент найпотужнішими і якісними вважаються світлодіоди американського бренду Cree. Саме їх використовують виробники високоякісних ліхтарів, в тому числі і Fenix.

Варто пам'ятати, що від потужності залежить і кількість споживаної енергії. Доводиться вибирати більшу яскравістю на шкоду тривалості роботи, і навпаки, більш тривалу роботу, але слабкіше світло. В цьому плані дуже корисна функція перемикання режимів яскравості, наявна у сучасних ліхтарів.

Отражатель и линза фонаря Fenix FD20

Відбивач і лінза

Для формування пучка світла в промінь певної форми, навколо світлодіода встановлюється рефлектор (відбивач). Саме його тип і фактура визначає те, яким буде світлорозподіл. Чим глибшу форму і гладку фактуру має відбивач, тим вже і щільніше буде світлова пляма. Розмиття при цьому знижується, а фокусування збільшується (зростає далекобійність). Змінюючи положення рефлектора по відношенню до світлодіода, можна змінювати розмір і силу світлового плями. Деякі моделі ліхтарів, як наприклад Фенікс FD20, мають пересувний подвійний відбивач, що дозволяє змінювати фокусування променя за бажанням користувача.

Також на форму променя впливає лінза. Неякісна оптика може значно "красти" потужність. Скляна з покриттям антивідблиску-особливо вдалий варіант. Вона пропускає більше світла. При цьому лінзи бувають плоскими або кривими. Останні, як і відбивачі, можуть змінювати фокусування світлового пучка. Так, змінити світло променя з далекого на ближній можна за допомогою спеціальної дифузійної насадки типу AD03. Промінь з далекого щільного перетворитися в широкий, розсіяний, коротший.


Диаграмма цветовой температуры

Колірна температура

Варто коротко згадати такий показник, як температура кольору. Вимірюється в кельвінах і впливає на теплоту світла і сприйняття його оком. Компанія Cree ділить свої світлодіоди на вісім груп:

  • холодне світло-група 0-2 (колірна температура - від 5250К);
  • нейтральний-3-5 (3750К-5250К) ;
  • теплий-6-8 (менше 3750К).

Для далекобійності потрібен теплий колір - у нього пробивна сила вище. Холодний відбивається від будь-яких дрібних перешкод (пилу, крапель води та ін.), що сильно знижує далекобійний потенціал.

Висновок

Від типу сили і фокусування променя залежить призначення і функціонал ліхтаря. При виборі потужності потрібно враховувати кількість люмен і кандел: чим більше, тим потужніше. Що стосується фокусування променя-дивитися потрібно на тип лінзи і рефлектора. Наявність опції перемикання режимів яскравості і зміни розташування відбивача, розширюють можливості ліхтаря.

Ще один важливий момент: для підтримки потужності і тривалості роботи потрібні сильні акумулятори. До особливо потужним відносяться елементи живлення з типорозмірами 18650 і 21700 від Fenix. При здатності накопичувати великий заряд у них низький рівень саморозряду, передбачений захист від перезарядження, переразряда і перегріву, що також продовжує термін роботи.

0
0
Оберіть мову сайту: