UA | RU
Контактна інформація
Київ

Ліхтар для трейлранінгу — ставимо рекорди з бігу разом із Fenix

Для багатьох із нас прихід літа — це час, коли можна діставати улюблену пару кросівок і вирушати на пробіжку. Але незалежно від того, займаєтеся ви спортом на аматорському рівні чи готуєтеся до ультрамарафону для професіоналів, тренування можуть стати проблемою, якщо в арсеналі відсутній ліхтар для бігу.

Трейлранінг має власний циркадний ритм, і багато забігів проходять не тільки вдень, а й після настання сутінків. Тому нарівні з якісною парою взуття важливу роль для спортсмена відіграє ліхтар, який не дозволяє темряві стати перешкодою на шляху досягнення поставленої цілі.

У нашому експертному матеріалі ми розберемо основні моменти, на які слід звертати увагу під час вибору ліхтаря для бігу, та підберемо найкращі моделі від бренду Fenix, що відповідають потребам спортсменів.

Зміст

  1. Навіщо потрібен ліхтар під час трейлранінгу?
  2. Як вибрати ліхтар для трейлранінгу?
    1. Параметри освітлення – дивимося на колір та яскравість променя
    2. Тип джерела живлення та час роботи – акумулятор чи змінні батареї?
    3. Довговічність конструкції – вологозахист та удароміцність
    4. Вага корпусу – важить менше, пробіжиш більше
    5. Зручність експлуатації – вивчаємо інструкцію користувача
  3. Найкращі ліхтарі Fenix для бігунів
    1. Fenix HL18R-T
    2. Fenix HM60R
    3. Fenix HM65R-DT
  4. Де купити налобний ліхтар для бігу?

Навіщо потрібен ліхтар під час трейлранінгу?

Трейлранінг — вид спорту, що стрімко набирає популярність і полягає в бігу по перетятій місцевості. Всупереч поширеним стереотипам, забіги з трейлранінгу відбуваються не тільки в горах: це можуть бути лісові стежки, польові пагорби та навіть піщаний берег. Головний фактор — відсутність твердого покриття у вигляді асфальтованих смуг або вимощених каменем доріг.

Суть трейлранінгу — біг на свіжому повітрі як у світлий, так і в темний час доби. І якщо вдень гострота людського зору дозволяє легко орієнтуватися на місцевості та швидко ідентифікувати перешкоди на шляху, то за відсутності природного освітлення поле зору звужується до відстані, що освітлюється променем ліхтаря.

Для досвідчених бігунів ліхтарі — це не просто аксесуари. Освітлювальні пристрої є незамінними для нічного бігу, особливо під час марафонів, тривалість яких може перевищувати 12 годин. Але ті моделі, що використовуються у повсякденному житті, часто не підходять для занять спортом через окремі параметри.

Як не помилитись із вибором? Про це розповімо далі.

Як вибрати ліхтар для трейлранінгу?

Те, що підходить для одного бігуна, може не працювати для іншого, тому ліхтар, як і спортивний одяг, потрібно підбирати строго під особисті потреби та на свій смак. Єдиний факт, незмінний для всіх, — для бігу краще робити вибір на користь налобного ліхтаря.

Це пояснюється кількома причинами:

  • Повністю вільні руки. Махи руками під час бігу дозволяють не лише підтримувати рівновагу та стабільний ритм, а й знизити витрату фізичної енергії на 12%. І тільки налобний ліхтар дає бігуну можливість повністю звільнити руки для комфортного пересування, забувши про необхідність перекидати з долоні в долоню ручну модель або поправляти кишеньковий аналог, закріплений на одязі за допомогою кліпси.
  • Полегшений дизайн. Налобна модель має менший і легший корпус у порівнянні з ручними ліхтарями, тому пристрій не сковуватиме в русі й не викликатиме почуття дискомфорту в разі тривалого носіння.
  • Максимальна зручність. Напрямок променя налобного ліхтаря змінюється з поворотом голови, освітлюючи ту область, в бік якої дивиться користувач. Це дозволяє контролювати ситуацію на 100% та заздалегідь виявляти перешкоди на маршруті.

Коли тип моделі обраний, почнемо вивчати характеристики, які потрібно враховувати під час купівлі ліхтаря для бігу.

Параметри освітлення – дивимося на колір та яскравість променя

Для бігу по перетятій місцевості обирайте ліхтар з кількома режимами роботи, щоб мати можливість знижувати потужність променя у вечірній час і ставити яскравість на максимум в негоду.

Для аматора буде достатньо 2-3 режимів за умови, що яскравість найвищого становитиме не менше 300 люмен. Для ультрамарафонця, який долає складні стежки у густому лісі, рекомендується мати у запасі варіант світла яскравістю понад 500 люмен. Це дозволить підсвітити великий відрізок шляху, коли спортсмен виснажений і намагається заздалегідь оцінити маршрут, щоб розподілити сили.

Оптимально, якщо налобний ліхтар буде оснащений не тільки класичним білим світлодіодом, а й діодом із променем червоного спектра:

  • Біле світло покриває основні потреби в освітленні дистанцій різної дальності;
  • Червоне світло дозволяє бачити ближні об'єкти. При цьому очі менш чутливі до червоного світла, тому воно зберігає нічний зір.

Також не варто ігнорувати наявність такого режиму, як стробоскоп. Він не потрібен у більшості ситуацій, але повірте, ви пошкодуєте про його відсутність, коли перетинатимете місцевість з інтенсивним рухом, чи то автомобілі на шосе, чи то випадкові перехожі, що прогулюються стежкою. Режим стробоскопа дозволить іншим людям заздалегідь побачити вас на шляху, знижуючи ризик виникнення нещасних випадків.

Тип джерела живлення та час роботи – акумулятор чи змінні батареї?

Тривалість ультрамарафонів набагато вища за звичайну пробіжку ввечері після роботи, тому тип джерела живлення відіграє ключове значення, якщо немає бажання залишитися в темряві під час бігу по незнайомій місцевості:

  • Ліхтар на змінних батареях підходить бігунам на короткі дистанції;
  • У планах тривалі тренування та забіги? Ваш вибір — акумуляторний налобний ліхтар для бігу, який можна заряджати на ходу.

Враховуйте, що багато сучасних ліхтарів оснащені захистом від перегріву, тому час роботи режимів може вказуватися виробниками в сукупності з роботою на менш потужних варіантах світла, що вмикаються для запобігання виникнення несправності світлодіодів. Цю особливість слід прораховувати заздалегідь. Найкраще, якщо тривалість світіння режимів середньої потужності становитиме щонайменше 15 годин.

Довговічність конструкції – вологозахист та удароміцність

Захист корпусу ліхтаря від вологи важливий з двох причин:

  1. Під час трейлранінгу спортсмену з увімкненим ліхтарем нерідко доводиться бігати у складних погодних умовах.
  2. Якщо ліхтар не використовується, він найчастіше кріпиться до трейлового рюкзака. У цьому випадку також є ризик випадково намочити освітлювальний пристрій.

Необов'язково мати у спорядженні повністю водонепроникний ліхтар, але захист повинен відповідати хоча б класу IPX-6, щоб модель успішно проходила випробування вологою.

Ліхтар випадково впав? Це також не проблема, якщо в основі конструкції знаходиться міцний матеріал. Ударостійкість моделі в межах 1-2 метрів убереже від несправності внутрішньої електроніки внаслідок удару.

Вага корпусу – важить менше, пробіжиш більше

Допустима вага налобного ліхтаря залежить від тривалості пробіжки:

  • Для короткого забігу вага має мінімальне значення. Головне, щоб конструкція міцно фіксувалася на голові.
  • На довгій дистанції навіть кілька зайвих грамів відіграють вагому роль, тому чим легше ліхтар, тим краще.

Майте на увазі: кількість елементів живлення впливає на вагу пристрою. Деякі спортсмени розв’язують цю проблему за допомогою допоміжного ручного ліхтаря, щоб поперемінно використовувати доступні джерела світла.

Зручність експлуатації – вивчаємо інструкцію користувача

Будь-який спорт вимагає граничної концентрації, тому під час забігу у трайлранера немає часу на пошук кнопки керування ліхтарем та тривалі перемикання режимів.

Перемикач може бути як на верхній, так і на бічній поверхні корпусу. Основні вимоги: кнопка повинна швидко намацуватися однією рукою та реагувати на натискання будь-якої інтенсивності.

Перед придбанням уважно вивчіть інструкцію з використання моделі, що сподобалася. Керування має бути простим та зрозумілим, щоб у процесі тренування не виникало плутанини з режимами роботи.

Найкращі ліхтарі Fenix для бігунів

Компанія Fenix — один зі світових лідерів у виробництві освітлювальних пристроїв різного формату, і налобні ліхтарі є частиною асортименту бренду.

Ця категорія налічує кілька десятків ліхтарів, але ми підібрали трійку найкращих моделей Fenix для трейлранінгу, які гарантують користувачу зручність та безпеку на всьому маршруті.

Fenix HL18R-T

Запатентована система регулювання оголов'я BOA Fit System дозволяє змінювати довжину резинки одним рухом руки та забезпечує щільне прилягання ліхтаря до голови, що робить модель оптимальним варіантом для бігу. Крім того, це найлегший освітлювальний пристрій у нашій добірці. Його вага дорівнює всього 63.2 грамам разом із кріпленням.

Завдяки чотирьом режимам роботи з постійним світлом потужністю до 500 люмен, ви можете адаптувати освітлення під свої потреби. Режими розподілені на групи: далекобійну та ближню. Вони регулюються окремими перемикачами. Також в інтерфейсі передбачено режим SOS, який можна використовувати як попереджувальний сигнальний маячок під час подолання ділянок траси з інтенсивним рухом.

Модель може живитися як від акумулятора, що перезаряджається, так і від батарей ААА. Акумулятор вже є в наборі, тому відразу після розпакування ліхтаря ви можете вирушати з ним на підкорення нових дистанцій.

Max яскравість 500 люмен Джерело живлення ARB-LP1300 / ААА
Кількість режимів 5 Матеріал корпуса алюміній, пластик
Дальність променя 82 метри Розміри 68.5 х 45 х 39.5 мм
Автономність до 300 годин Вага 63.2 г

Fenix HM60R

Немає бажання йти на компроміси? Модель HM60R задовольнить усі ваші потреби завдяки восьми режимам роботи, у тому числі режиму SOS.

Це універсальний налобний ліхтар із групами далекобійного та функціонального освітлення, яке включає варіанти з білим та червоним променем. Максимальний показник яскравості досягає 1200 люмен з дальністю 116 метрів, а на мінімальній потужності пристрій світить протягом 54 годин. Керування здійснюється єдиною кнопкою.

Для живлення потрібен акумулятор 18650, що перезаряджається. В екстреному випадку його можна замінити на дві батарейки CR123A. Але головна особливість ліхтаря — вбудований датчик, що зчитує швидкість пересування спортсмена і змінює яскравість світла залежно від отриманих даних.

Зносостійкість моделі знаходиться на висоті. Корпус із поєднання міцного алюмінію та пластику витримує падіння з висоти 2 метрів. Конструкція не боїться навіть занурення у воду, оскільки захищена від вологи за найвищим стандартом IP68.

Max яскравість 1200 люмен Джерело живлення 18650 / CR123A
Кількість режимів 8 Матеріал корпуса алюміній, пластик
Дальність променя 116 метрів Розміри 85 х 45 х 45 мм
Автономність до 54 годин Вага 157 г

Fenix HM65R-DT

Новинка Fenix розроблена спеціально для трейлранерів, тому вона має все необхідне: два світлодіоди з білим холодним і теплим відтінками світла, ударостійкий корпус з магнієвого сплаву, а також перфорована резинка зі світловідбивними елементами та механізмом швидкого регулювання довжини.

Під кожен світлодіод виведено окрему групу режимів, по одній кнопці керування для однієї групи. Всього шість режимів з найбільшою яскравістю 1300 люмен, при якій промінь може освітлювати дистанцію 170 метрів.

Відсік для батареї розрахований на один акумулятор Li-ion 18650 або кілька батарей CR123A. Автономність роботи досягає 300 годин незалежно від температури повітря, чи то зимовий мороз до -35°C або літня спека близько 45°C. Слідкувати за рівнем заряду акумулятора можна за допомогою кольорової індикації.

Гідроізоляція корпусу знаходиться на рівні IP68, а удароміцність досягає 2 метрів. Важливо, що з урахуванням функціональності модель має мінімальну вагу 91 грам, тому вона підходить для забігів як на ближні, так і на далекі дистанції.

Max яскравість 1300 люмен Джерело живлення 18650 / CR123A
Кількість режимів 6 Матеріал корпуса магнієвий сплав
Дальність променя 170 метрів Розміри 80 х 47 х 39 мм
Автономність до 300 годин Вага 91 г

Де купити налобний ліхтар для бігу?

Ви шукаєте ліхтар для трейлранінгу? Всі відповідні моделі зібрані в каталозі онлайн-магазину Fenix Україна — офіційного дистриб'ютора ліхтарів та допоміжних аксесуарів від провідного виробника освітлювальних пристроїв на світовому ринку.

У нас можна замовити лише оригінальну продукцію, яка протестована у лабораторіях на відповідність заявленим характеристикам. Кожний товар поставляється в комплекті з інструкцією користувача та офіційною гарантією, що становить не менше 1 року з моменту придбання.

Товари новини

0
0