UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як вибрати найкращий ліхтар для зйомки відео: поради

Вибір ліхтарів для відеозйомки схожий на процес пошуку підхожого ключа до скарбниці, адже вірна модель спроможна відкрити двері до майже безмежних можливостей для творчості. Правильно підібране та виставлене світло задає тон та правильну атмосферу у кадрі, акцентує увагу на найнеобхіднішому та робить картинку привабливою для глядача — а це вже пів діла для досягнення успіху відзнятого матеріалу.

Проте не кожен ліхтар має достатній функціонал, аби бути корисним на знімальному майданчику. Тут важливо все: яскравість світла, теплота променя, автономний час роботи та низка інших дрібних нюансів, в яких легко заплутатися, особливо якщо ви є новачком у світі створення відеоконтенту.

У цій статті ми розкриємо секрети, як вибрати ліхтар Фенікс для знімання відео, та представимо декілька актуальних варіантів для якісного освітлення, яке допоможе розкрити весь потенціал зроблених кадрів.

Як вибрати найкращий ліхтар для зйомки відео

Led-ліхтарі не відразу знайшли користь у сфері відеозйомки. Це було обумовлено кількома факторами, а саме недостатньою якістю світла, зокрема наявністю мерехтіння променя (Flicker) в кадрі при наведенні камери. Проте з розвитком технологій виробники навчилися стабілізувати генероване світло, аби позбавитися цього ефекту, що позитивно відбилося на ефективності світла та розширило його функціональність. У такий спосіб портативні освітлювальні моделі поступово встали на один рівень з флуоресцентними та вольфрамовими лампами.

Проте слід одразу зазначити, що не кожний світлодіодний ліхтар на акумуляторі дійсно корисний на знімальному майданчику. Вимоги для освітлення в кадрі є значно вищими за потреби, що виникають у повсякденні. Щоб уникнути помилок під час вибору, ми радимо звертати увагу на характеристики, що наведені нижче.

Освітлення для відеознімання: параметри ліхтаря, що варті уваги

Правильне освітлення допомагає позбутися цифрового шуму в кадрі та передати потрібний настрій без спотворення кольорів і текстур. На це впливає низка факторів, які слід враховувати перед придбанням ліхтаря:

  • Яскравість. Потужність світла визначає, наскільки добре будуть освітлені об’єкти в кадрі. Чим більше варіантів освітлення має ліхтар, тим точніше ви зможете адаптувати світло під конкретні умови у студії чи під час знімання просто неба.
  • Ширина й тип променя. Розсіяне світло чи фокусований промінь? Вибір залежить від формату зйомки. Світло з широким кутом підходить для загального освітлення сцени, а вузький спрямований промінь допомагає виділити конкретні деталі. Саме це відрізняє простий EDC ліхтар від професійної моделі для знімання відеоконтенту, тому обовʼязково звертайте увагу на можливість коригування кута променя перед тим, як купити ліхтар прожектор.
  • Колірна температура. Цей фактор є основою правильного відтворення півтонів. Зазвичай відеографи використовують світло, температура якого коливається в межах від 3200К до 5600К залежно від потреб зйомки та бажаного ефекту. Тепле світло створює м’яку атмосферу, що підходить для портретів та інтер’єрів. Холодний промінь, наближений до денного освітлення, використовується для предметної зйомки, зокрема на вулиці, коли необхідне природне відображення відтінків.

Слід не забувати і про зручність експлуатації ліхтаря, на яку впливає автономність пристрою. Вона залежить від ємності елемента живлення, що дозволяє знімати довгі відео та не переживати за ймовірність зникнення світла у непередбачуваний момент. Наявність кількох варіантів встановлення ліхтаря також є перевагою. Можливість фіксації конструкції на штативі чи металеві поверхні робить освітлювальний пристрій більш гнучким у використанні, що розширює поле для реалізації творчих ідей.

Ліхтарі Fenix для відеозйомки

В асортименті Fenix є кілька ліхтарів, які можна використовувати як додаткове джерело освітлення під час відеознімання.


Fenix CL27R

Fenix CL28R

Яскравість

до 1600 люмен

до 2000 люмен

Колірна температура світла

від 2700К до 6500К

Кількість режимів роботи

10

5

Тривалість роботи на одному заряді

до 285 годин

до 360 годин

Джерело живлення

акумулятор Fenix ARB-L21-5000 V2.0

(зарядний порт USB-C)

вбудований акумулятор 10000 мАгод

(зарядний порт USB-C)

Способи використання

підвішування за складану ручку;
кріплення на штативі за допомогою різьбового зʼєднання;
фіксація на будь-якій металевій поверхні завдяки вбудованому магніту.

Ударостійкість

1,5 м

Клас пило- та вологозахисту

IP66

(стабільна робота у негоду)

Розміри

109,8 х 39,6 х 91,7 мм

100 х 97 х 41 мм

Вага

300 г

376 г


Чому варто купити акумуляторний ліхтар Fenix для професійної відеозйомки?

Відповіді криються у деталях:

  1. Ліхтарі спроможні генерувати як тепле, так і холодне біле світло, яке можна розмістити позаду об’єкта та створити ефект контрового освітлення для підкреслення форми та текстури. Гнучкість налаштувань колірної температури також дає змогу виставити правильне світло залежно від типу зйомки: тепле освітлення для портретних зйомок, холодне — для предметних.
  2. Ліхтарі Fenix CL27R і CL28R мають широкий кут основного світла — 105° та 160° відповідно, що забезпечує рівномірне освітлення великого простору. Ця особливість гарантує якісне підсвічування значної площі без темних зон. У моделі CL27R також є додаткові режими зі сконцентрованим променем, який допомагає акцентувати увагу на конкретних об'єктах, додаючи кадру більшої драматичності.
  3. Різноманітні варіанти встановлення ліхтарів полегшують підготовку знімального майданчика. Ліхтарі можна ставити на рівну поверхню, кріпити на штатив, примагнічувати до металу або тримати у руці для швидкої зміни напрямку світла під час зйомки та додавання динаміки.
  4. Поза межами знімального процесу ліхтарі Fenix є не менш корисними. Завдяки своїм характеристикам і привабливому співвідношенню «ліхтар ціна – функціональність», їх можна використовувати як туристичні освітлювальні пристрої під час пікніків, кемпінгу та інших активностей на природі, а також застосовувати вдома, наприклад, у разі вимкнення електроенергії.

Наші партнери, професійні відеомейкери каналу «Краще Перезняти», протестували ліхтар Fenix CL28R та наочно продемонстрували функціональність моделі:

Насамкінець варто звернути увагу на кілька дрібних, але не менш важливих деталей.

У порівнянні з масивними студійними прожекторами, які потребують складного налаштування та займають багато місця, що негативно відбивається на портативності конструкцій, ліхтарі Fenix відрізняються інтуїтивно простим керуванням. Завдяки компактним розмірам, їх можна брати з собою для знімання контенту практично будь-де: не лише у професійній студії, а й на вулиці та віддалених куточках на природі.

Окрім зручності у використанні, ці моделі пропонують ще одну перевагу: ліхтар акумуляторний ціна є значно доступнішою за вартість студійного обладнання для зйомки, що особливо сподобається відеографам-початківцям, які тільки-но роблять перші кроки у створенні контенту та хочуть придбати якісний освітлювальний пристрій без надмірних витрат.

Написати коментар
0
0