UA | RU
Контактна інформація
Київ

Новинка Fenix E18R V2.0 – потужний EDC-ліхтар у компактному корпусі


Брелок - це не завжди декоративна підвіска-іграшка, а ліхтар - важкий пристрій, який комфортно носити хіба що в туристичному рюкзаку. Об'єднавши ці два поняття, компанія Fenix створила лінійку ліхтарів-брелоків, назва яких відображає головну особливість конструкції: яскраве джерело світла, укладене в компактному корпусі.

Ліхтар Fenix E18R довгий час був одним із лідерів на ринку серед моделей кишенькового типу. Яскраве світло до 750 люмен з далекобійністю 136 метрів, п'ять режимів роботи, включаючи режим стробоскопа, тривалий час роботи до 70 годин (і все це при довжині 6 сантиметрів та вазі 33 грами) дозволяли моделі успішно конкурувати з повноформатними ліхтарями. У червні 2022 року у продаж надійшла довгоочікувана новинка – Fenix E18R V2.0. Тому, наскільки вдалим є оновлення та що нового може запропонувати новий кишеньковий ліхтарик, присвячений наш огляд.

Повна комплектація

Компанія Fenix позиціонує свою продукцію як товари, які «відразу готові до використання», чим виправдовується висока ціна. Тому крім ліхтарика до набору включено ряд дрібних аксесуарів:

  • сам ліхтар E18R V2.0;
  • фірмовий акумулятор ARB-L16-700P;
  • зарядний кабель;
  • запасне кільце ущільнювача;
  • темляк;
  • сталева кліпса;
  • інструкція.

При бажанні на заміну акумулятора з набору можна докупити одну одноразову батарейку CR123A, але про переваги та недоліки даного варіанту ми розповімо трохи пізніше.



Більш яскраве освітлення

Світлодіод Cree XP-L HI у старій версії був замінений на яскравіший Luminus SST 40, який генерує освітлення яскравістю до 1200 люмен. Це на 450 люмен більше за попередню версію, хоча щодо далекобійності новинка перевершила її лише на 10 метрів.

Кольорова температура стала відчутно холоднішою (6000К), але враховуючи, що бренд називає модель мініатюрним тактиком, цей фактор не можна віднести до її недоліків. Яскравий білий промінь має виражену центральну пляму, яка засвічує окремі об'єкти на ближній відстані. Тому на максимальних режимах роботи ліхтарик оптимально використовуватиме підсвічування середніх і далеких відстаней, а для освітлення невеликого простору підходять мінімальні режими.

Усього Fenix E18R V2.0 запрограмований на шість режимів роботи:

Турбо

Макс.

Середній

Мін.

Світлячок

Строб

Яскравість

1200 лм

350 лм

150 лм

30 лм

1 лм

1200 лм

Час роботи

30 хв

1 год 20 хв

2 год 30 хв

15 год

200 год

Дальність

146 м

81 м

53 м

23 м

9 м

Кишеньковий ліхтар на потужному світлодіоді пропонує оптимальний набір режимів для виконання завдань різного спектру – від побутових ситуацій до виконання професійних обов'язків, де важлива наявність яскравого освітлення. Однак через маленькі розміри і невеликий об'єм акумулятора, ліхтарик не може похвалитися тривалим часом роботи в режимі Турбо. Щоб уникнути перегріву внутрішньої електроніки, початкова яскравість в 1200 люмен починає знижуватися через хвилину роботи і падає майже вдвічі. З одного боку, 60 секунд повинно вистачити для потужного освітлення великого простору, але з іншого - за цю хвилину пристрій споживає занадто багато заряду, через що користувачеві доведеться шукати зарядку вже через годину після активації ліхтарика. Найкращий варіант – вдаватися до використання режиму Турбо тільки в екстрених ситуаціях, щоб не опинитися без джерела світла в невідповідний момент.


Просте управління

Світлодіодний ліхтарик Fenix E18R V2.0 має керування, ідентичне старій версії, – за допомогою втопленої кнопки в бічній частині корпусу. До розташування кнопки доведеться пристосуватися: через маленькі габарити її не так просто намацати великим пальцем у темряві. З іншого боку, кнопка відгукується на мінімальне натискання, навіть якщо воно зроблено не чітко по центру.

Управління є стандартним для більшості ручних ліхтариків бренду:

  • Увімкнення/вимкнення та зміна режимів здійснюється одноразовим натисканням кнопки керування.
  • Блокування кнопки реалізується електронним та механічним способом. У першому випадку потрібно двічі натиснути кнопку, у другому – розгорнути кліпсу таким чином, щоб вона перекрила кнопку керування.
  • Пам'ять останнього режиму позбавляє необхідності повторно перемикати доступні режими для вибору потрібного.



Акумулятор, що перезаряджається, в комплекті

З огляду на компактний розмір корпусу не варто розраховувати на велику ємність елемента живлення. Акумулятор із комплекту має ємність 700 мАг, яка поповнюється від 0% до 100% за 1 годину 20 хвилин. Для цього потрібно відкрити силіконову заглушку порту та під'єднати кабель USB із набору. На відміну від попередньої версії, Fenix E18R V2.0 йде в комплекті зі звичайним кабелем USB Type-C (стара модель заряджається за допомогою магнітної зарядки). Це не впливає на швидкість заповнення заряду, але в разі втрати фірмового кабелю з роз'ємом Type-C користувачеві простіше знайти йому заміну.

Акумулятор Fenix взаємозамінний однією батареєю CR123A. Це зручна функція у випадку, якщо ліхтарик розрядився, коли під рукою немає Power Bank. Однак потрібно мати на увазі, що вбудований у кнопку керування колірний індикатор, який відображає поточний рівень зарядженості елемента живлення, працює тільки з акумулятором.

Детальнішу інформацію про сумісні джерела живлення можна прочитати в інструкції:

Тип батарейки

Типорозмір

Номінальна напруга

Сумісність

Fenix ARB-L16-700P

16340

3.6 У

Рекомендовано

Лінійка Fenix ARB-L16

16340

3.6 У

Припустимо

Одноразова Li-Ion батарея

CR123A

3 В

Припустимо

Акумулятор LiFePO4

16340

3.2 В

Заборонено




Герметичний та міцний корпус

Кишеньковий ліхтар Fenix E18R є одним з найменших у серії E, яка включає компактні аксесуари для EDC-використання. Дизайн зазнав мінімум змін: оновлена версія V2.0 має майже ідентичні габарити зі своїм попередником: 6.7 x 2.2 x 2.2 сантиметри, де 6.7 – це довжина виробу. Вага моделі також дуже скромна - 56 грам, тому її можна сміливо кріпити на одяг, не переживаючи, що матеріал розтягнеться під вагою ліхтарика.

Як більшість ліхтарів Fenix, корпус аксесуару виготовлено з анодованого алюмінію. Анодування є навіть на різьбленні – приємна характеристика, яка зустрічається далеко не в кожному сучасному освітлювальному пристрої. Наявність кільця ущільнювача говорить про присутній вологозахист. У E18R V2.0 вона нічим не відрізняється від інших ліхтариків бренду – це максимальний рівень IP68, який дозволяє використовувати виріб під час дощу і навіть під водою, але на глибині не більше 2-х метрів. Примітно, що ліхтар не боїться води навіть під час заряджання, коли кабель підключено до USB порту.

Фіксація ліхтарика на одязі та кишені сумки здійснюється за допомогою металевої кліпси, яку можна зафіксувати на корпусі у двох положеннях. Однак проблема щільності фіксації кліпси на ліхтарі залишилася невирішеною: при частому знятті/одяганні елемента на корпус металевий затискач поступово зношується, що в майбутньому може призвести до втрати ліхтарика. Часте рух кліпси також дряпає алюмінієвий корпус, від чого не рятує навіть товстий анодований шар. Тому для збереження зовнішнього вигляду корпусу та щільності фіксації кліпси краще якомога рідше змінювати її положення.

У випадку, якщо ліхтарик все-таки впав, алюмінієвий корпус захистить електроніку від пошкоджень. Але на такий випадок краще надіти на аксесуар темляк яскравого відтінку, щоб аксесуар було простіше знайти у густій траві або на темній землі.

Цікавою модифікацією, яка є як у кишенькових, так і промислових моделей з лінійки C, є вбудований у хвостовій частині магніт – зручний спосіб фіксації ліхтарика на металевих поверхнях.


Загальні враження від новинки

Незважаючи на мініатюрні розміри, Fenix E18R V2.0 має всі характеристики універсального ліхтарика, який підходить для повсякденного використання. Набір з шести режимів роботи, акумулятор, що перезаряджається, ударостійкий і повністю герметичний корпус перетворюють модель на надійного супутника для подорожей, риболовлі, пікніка і звичайної вечірньої прогулянки по місту.

Купити Fenix E18R V2.0 можна як заміну повноформатного ручного ліхтаря або як його доповнення для використання в екстрених ситуаціях, коли немає можливості або бажання носити важкий пристрій. Головною «ахіллесовою п'ятою» моделі залишається його кліпса, яка, з одного боку, надає користувачеві кілька варіантів кріплення на одязі або рюкзаку та забезпечує додатковий захист від випадкового включення ліхтарика, але з іншого – може подряпати корпус та стати причиною втрати пристрою у разі ослаблення затиску. .

Позитивні якості

  • висока яскравість до 1200 люмен;
  • шість режимів роботи для освітлення дистанцій різної дальності;
  • просте управління;
  • наявність пам'яті останнього режиму;
  • кілька варіантів захисту від випадкового включення;
  • якісний, анодований корпус з алюмінію;
  • водонепроникність на рівні IP68;
  • вбудований магніт у хвості корпусу;
  • набір включає всі необхідні аксесуари для експлуатації ліхтаря після розпакування.

Недоліки

  • максимальна яскравість тримається на заявленому рівні протягом хвилини;
  • невисока тривалість роботи на максимальних режимах;
  • li>
  • часта зміна положення кліпси дряпає корпус та послаблює затискач.

Купити ліхтарі Fenix та оригінальні аксесуари виробника України може в онлайн-магазині fenix.ua. У нашому асортименті можна знайти нові новинки та бестселери бренду, фірмові акумулятори, зарядні пристрої та інша продукція, яка постачається разом з офіційною гарантією до 5 років.

Написати коментар
0
0
Оберіть мову сайту: