UA | RU
Контактна інформація
Київ

Огляд нового ліхтаря Fenix TK75 2015

Компанія Fenixlight випустила третю версію вже легендарного ліхтаря TK75. Нагадаємо, що попередні варіанти світили з яскравістю 2600 люмен від трьох світлодіодів Cree XM-L (U2) і 2900 люмен від трьох світлодіодів Cree XM-L2 (U2). Модель 2015 року працює відразу на чотирьох діодах Cree XM-L2 (U2) і в змозі світити з яскравістю 4000 люмен. Але це далеко не єдина відмінність між ними. У цьому огляді ми розглянемо всі особливості ліхтаря Fenix TK75 2015 в порівнянні з попередньою версією.

Зовнішнє порівняння TK75 2015 і попередньої версії

Розміщення світлодіодів

Ну а тепер почнемо детальний огляд.

Особливості моделі Fenix TK75 2015:

* інтегровані 4 світлодіода CREE XM-L2( U2), тривалість життя кожного з яких — 50 000 год;

* батарейний відсік розрахований на 4 літій-іонних акумулятора формату 18650 або 8 літієвих батарейок стандарту CR123A;

* максимальна яскравість на рівні 4000 люмен, а також миттєва активація режимів Burst і Strobe;

* наявність плечового ременя полегшує тривале використання ліхтаря;

* вбудований індикатор рівня заряду і функція блокування включення;

* Довжина корпусу — 185 мм;

* діаметр корпусу-52,5 мм;

* діаметр голови ліхтаря-87,5;

* вага становить 575 г (без акумуляторів);

* цифровий контролер для стабілізації яскравості;

* функція нагадування про низький рівень заряду;

* захист від переполюсовки акумуляторів;

* дві кнопки управління роботою ліхтаря;

* корпус зроблений з авіаційного алюмінію;

* зовнішня поверхня покрита анодуванням Premium Type III;

* передня лінза виготовлена із загартованого скла з покриттям антивідблиску.

Нижче представлені таблиці, які наочно демонструють відмінності в яскравості і тривалості роботи двох версій ліхтаря в різних режимах. Нагадаємо, що тестування TK75 2015 проводилося з акумуляторами ємності 3400 мАг, а TK75 з діодами Cree XM-L2 U2 — з акумуляторами ємністю 2600 мАг.

Давайте розпакуємо кожен з ліхтарів.

Приналежність цієї моделі до сегменту "upper-class" демонструє міцний кейс для зберігання ліхтаря. Цей чемоданчик прекрасно підходить для зберігання ліхтаря і аксесуарів в той час, коли він не використовується. Крім картинки на коробці, упаковка обох варіантів ідентична. Вміст коробки, в принципі теж однакове, за винятком того, що модель 2015 року поставляється з плечовим ременем. Хоча дивно, що в комплект не входить звичайний чохол для ліхтаря. Наступного разу виробникам варто було б включити його в базовий перелік аксесуарів. Втім, і упаковка, і її вміст залишають приємне враження.

Усередині коробки з Fenix TK75 2015 лежить ліхтар, інструкція, гарантійний талон, додаткові гумові кільця, плечовий ремінь і звичайний темляк. У попередній моделі все той же за винятком ременя.

Враження:

Перше враження про ліхтар Fenix TK75 2015-великий, але компактний. Ці ліхтарі справляють враження якісних і добре зібраних. Обидва-досить важкі. На поверхні корпусу бачимо хороше, міцне анодування, скляні лінзи чисті і прозорі. Відбивачі теж рівні і чисті, за винятком одного невеликого вади, який був помічений на Fenix TK75 2015. Різьба в обох варіантах добре оброблена і легко закручується. Судячи з розмірів корпусу, ліхтар розрахований на те, що його буде тримати в руках великий чоловік. Поверхня корпусу у Fenix TK75 2015 менше ковзає в руках за рахунок іншого візерунка. Але не зрозуміло, чому виробники відмовилися від подвійних отворів для кріплення темляка в хвості ліхтаря. Попередня версія з приєднаним ремінцем більш стійка в положенні свічки.

Хоча ці ліхтарі, на перший погляд, практично однакові, вони мають досить багато дрібних відмінностей крім відбивача і світлодіодів. Найголовніші з них-це форма виїмок в головній частині корпусу, значки на кнопках управління, текстура ручки ліхтаря, наявність роз'єму для кріплення штатива в моделі Fenix TK75 2015, форма кромки корпусу в хвостовій частині. Є відмінності і всередині ліхтарів. Так, в новій моделі пляма контакту головної частини і батарейного блоку більше за розміром і має інший візерунок, ніж у Fenix TK75 CREE XM-L2 (U2). В обох випадках всередині корпусу немає ніяких гострих деталей або залишків пайки, батарейний блок виконаний точно і акуратно. У цих ліхтарів працюють індикатори заряду, а при бажанні до них приєднується додатковий батарейний блок (купується окремо), який продовжує час автономної роботи вдвічі. На завершення цієї теми можна сказати, що модель Fenix TK75 CREE XM-L2 (U2) прекрасно розроблена і зібрана, а Fenix TK75 2015 це якість повністю зберіг.

Ближче всі особливості можна розглянути на фотографіях.

Ліхтар Fenix TK75 2015 з кріпленням на штатив-трипод.

Новий малюнок на поверхні корпусу сприяє міцному утриманню ліхтаря в руках.

Чотири світлодіоди проти трьох


Обидва ліхтарі відмінно зібрані

Кнопки управління: та ж форма, інші значки

Два брати-ліхтаря поруч

Рефлектори в моделі Fenix TK75 CREE XM-L2 (U2) глибше.

Корпус складається з трьох основних деталей, але в принципі, голова ліхтаря теж розбирається

Різьба гладка, добре Змащена, з плавним ходом

Модель 2015 року має більшу за розміром пляму контакту з батарейним блоком, зроблену з маленькою пружинкою

Різниця в розмірі контактів і малюнку на батарейному блоці

Подвійні отвори в корпусі для кріплення темляка


Приємне доповнення в моделі Fenix TK75 2015-наявність міцного плечового ременя

Знімний роз'єм для кріплення ліхтаря Fenix TK75 2015 на штатив

Fenix TK75 2015 на великому штативі і маленькому триподі

Діоди добре відцентровані

Приємна нова функція-вбудований індикатор заряду

Інтерфейс користувача:

При вигляді різних зображень на кнопках ліхтарів Fenix TK75 CREE XM-L2 (U2) і Fenix TK75 2015, ми не можемо очікувати, що вони будуть працювати однаково. Дійсно, версія на 2900 люмен використовує праву кнопку для включення-виключення ліхтаря і переходу в різні групи режимів, а ліву — для вибору потрібного режиму в кожній групі. TK75 2015 правою кнопкою включається-вимикається і з її ж допомогою користувач вибирає потрібний режим яскравості. Це вимагає трохи більше часу. Зате ліва кнопка відповідає за швидке включення режимів Burst (коротке натискання) і Strobe (Тривале натискання). Щоб повернутися в звичайний режим освітлення, потрібно натиснути на ліву кнопку ще раз.

Fenix TK75 CREE XM-L2 (U2) має два режими з функцією швидкого включення: Strobe і SOS. Для активації першого, необхідно утримувати ліву кнопку натиснутою 1 с, а для включення другого — протягом 3 с.

Дивно, але в новій моделі режиму SOS немає взагалі. Сподіваємося, що в майбутньому ця функція все ж повернеться.

У надзвичайній ситуації обидва ліхтарі можуть працювати тільки на двох акумуляторах 18650 або чотирьох батарейках CR123A.добре це знати про всяк випадок, але все ж час роботи в цьому випадку буде вдвічі коротше. Крім того, необхідно уважно встановлювати акумулятори, дотримуючись правильну полярність. Якщо ви не впевнені, яким боком ставити батарейку, краще звіритися з інструкцією.

Модель Fenix TK75 2015 отримала відмінне удосконалення інтерфейсу. Користувач може заблокувати включення світла. Для цього потрібно натиснути відразу обидві кнопки і тримати, поки спалахи світла не підтвердять активацію блокування. Знімається блок таким же чином. Але будь-яке натискання на одну з кнопок заблокованого ліхтаря супроводжується неяскравим миготінням, яке покликане нагадати, що ліхтар заблокований. В цьому випадку, навряд чи можна говорити про його повне блокування.

І все ж, можливість блокування як захист від випадкового включення-відмінна нова функція. Як і вбудований індикатор рівня заряду. До інтерфейсу Fenix TK75 2015 довелося деякий час звикати, але він виявився досить зручним. Миттєвим доступом до режиму Burst теж дуже зручно користуватися. Єдине, що варто запропонувати виробникам, це передбачити підсвічування кнопок в темряві, яку вони використовують в деяких інших своїх ліхтарях, наприклад, у велофарі BC30R.

Робочі режими:

Обидва ліхтаря розташовують однаковими за назвою рівнями яскравості: Turbo-High-Mid-Low. Останній обраний з їх числа зберігається в пам'яті ліхтаря. Три режими яскравості добре рознесені, але самий мінімальний все ж світить досить яскраво. А ось справжнього мінімуму з яскравістю близько 3 люмен в редакції 2015 року не вистачає. Версія з яскравістю 2900 люмен на додаток до цих режимів отримала Strobe і SOS, для яких функція запам'ятовування не працює. Fenix TK75 2015 має Strobe, миттєвий доступ до Burst (по яскравості аналогічний Turbo), блокування включення і індикатор заряду.

Обидва ліхтарі самостійно знижують яскравість з Turbo до High, щоб уникнути перегрівання. У попередній версії зниження яскравості спрацьовує після 15 хвилин роботи в максимальному режимі, а в ліхтарі 2015 року працює датчик температури.

Індикатор рівня заряду у Fenix TK75 2015 дає дуже детальну інформацію. Він працює з постійним і миготливим світлом. Якщо світяться всі чотири діода-акумулятори повні. Коли світяться тільки два з них, а два — блимають, високий рівень заряду. Світяться два діода-низький рівень заряду. Два миготливих діода-критично низький рівень заряду. Це дуже інноваційна функція, але до неї потрібно звикнути. В цілому, всі режими працюють коректно, але все ж хотілося б побачити для цього ліхтаря інтерфейс від Fenix BC30R.

Порівняння розмірів:

Хоча обидва Фенікса мають однакові розміри, подивимося кілька фотографій, де вони також порівнюються з Nitecore TM16, у якого практично такі ж розміри і яскравість.

Акумулятор 18650, Fenix TK75-2900 люмен, Fenix TK75-2015, Nitecore TM16

Fenix TK75-2900 люмен, Fenix TK75-2015, Nitecore TM16

Головні частини: всі ліхтарі використовують світлодіоди XM-L2 (U2)

хвости ліхтарів

Відтінок світла:

У порівнянні з версією на 2900 люмен, TK75-2015 має більш холодний білий світ. На щастя, він не синій, фіолетовий або зелений, а дійсно білий. На фотографії він також порівнюється з відтінком світла ліхтаря Nitecore TM16.

Форма променя:

Три або чотири невеликих променя від кожного світлодіода зливаються в один яскравий і широкий потік. Цей промінь має широкий центр і чітку корону. А оскільки кожен з відбивачів дає власну бічну заливку, можна помітити, що форма променя трохи схожа на квітку з пелюстками. Трохи глибші рефлектори у TK75 2900 люмен дають ширшу засвічення. Втім, обидва варіанти голів ліхтарів і їх рефлекторів орієнтовані на створення широкого променя. Промінь хороший, без видимих кіл і плям. В обох моделях немає широтно-імпульсної модуляції, тобто, світло не мерехтить.

Порівняння променя ліхтарів:

Як завжди, почнемо з проекції світла на білу стіну. Відстань до неї становить близько 1 м. у фотоапарата такі настройки: ISO 100, баланс білого, F /2.7, 1/800 сек, 35 мм.

Ну а тепер виходимо з ліхтарями на вулицю. Порівняємо обидва ліхтаря ТК75 між собою. У TK75 2900 люмен промінь ширше, а його яскравість досі вражає. Налаштування камери наступні: SO 100, баланс білого денне світло, F /2.7, 4 сек, 35 мм.


Обидва ліхтарі поруч

А тепер кілька фото в порівнянні з іншими надяскравими ліхтарями

Поруч з Fenix LD75C і Eagtac MX25L4C

Друга локація

На цій місцевості добре видно відмінність в дальності освітлення для різних моделей. Відстань до дерев становить близько 300 м.

Спочатку подивимося на дуель двох Fenix ТК75 різних років випуску. Налаштування камери: ISO 100, баланс білого денне світло, F /2.7, 4 сек, 35 мм.

5wgowz

І порівняння з деякими іншими ліхтарями, які працюють на 4 світлодіодах XM-L2 (U2). Промінь Fenix LD75C ширший, але не такий далекобійний, а Nitecore TM16 світить далі.

Фенікс TK75-2015 проти Fenix LD75C і Nitecore TM16

Висновок:

Перед початком зимового сезону дуже приємно отримати такі яскраві ліхтарі і випробувати їх можливості освітлення. Поєднання їх потужності і далекобійності дійсно вражає. Про промені: TK75 на 2900 люмен трохи далі світить, а у TK75 2015 більш широке світлове пляма. Також зауважимо, що яскравість моделі Fenix TK75 CREE XM-L2 (U2) все ще вражає, тому і збільшення потужності не так сильно кидається в очі, незважаючи на те, що це цілих 1100 люмен. Адже для людського ока різниця між 1000 люмен і 2000 люмен видно краще, ніж між 3000 люмен і 4000 люмен. Крім того, нейтральний відтінок білого світла у ліхтаря TK75 2900 здається приємніше, але, можливо, в майбутньому і на TK75 2015 будуть ставити такі ж. До нового інтерфейсу теж треба було звикати. Хоча вже через кілька днів він вже здавався зручніше. Особливо сподобалися функції швидкого доступу до режиму з максимальною яскравістю, блокування включення, установки на штатив, вбудований індикатор напруги. Ну і хотілося б, щоб Fenix додав до нової моделі чохол. Складно повірити, що ліхтар такого класу може продаватися без нього.

В цілому, якщо ви шукаєте яскравий ліхтар-прожектор, який, одночасно, буде компактним, то TK75 — саме те, що потрібно. Яскравість і набір робочих режимів різних варіантів цієї моделі вражають знову і знову.

Якщо ви вже є власником моделі Fenix TK75 CREE XM-L2 (U2) на 2900 люмен, у вас хороший і потужний ліхтар. Не дивлячись на те, що він вийшов ще в 2013 році, його робочі характеристики все ще актуальні і залишаються навислими. Але TK75 2015 став ще сучаснішим, продуманішим, яскравішим.


Купити фонарь Fenix TK75 Cree XM-L2 (U2) в Україні

Купити фонарь Fenix TK75 (2015) Cree XM-L2 (U2) в Україні

0
0
Оберіть мову сайту: