UA | RU
Контактна інформація
Київ

Обираємо ліхтарик для активного відпочинку: поради та рекомендації

Пікнік у колі друзів, піший похід назустріч незвіданим горизонтам чи вечірня пробіжка міськими вулицями — незалежно від того, який відпочинок вам до душі, є одна річ, яку не можна забувати — світлодіодний ліхтар!

Коли темрява поступово огортає простір, промінь світла служить рятівним маяком, здатним забезпечити комфорт і безпеку, куди б ви не прямували. Але як вибрати пристрій, який виправдає очікування? Давайте розберемо критерії ліхтариків, на які варто звертати першочергову увагу.

Ключові критерії вибору ліхтарика для активного відпочинку

Незважаючи на безліч варіантів ліхтарів, вибір упирається в 2 основних критерії:

  • Область використання. Заздалегідь визначтеся, в яких ситуаціях ви використовуватимете ліхтар найчастіше. Для міських прогулянок буде достатньо мініатюрного ліхтарика кишенькового формату. Він має мінімальний набір режимів для базових потреб та надлегку вагу, що спрощує транспортування. Якщо ви шукаєте універсального помічника, якого братимете на заміський відпочинок та спортивні тренування, краще купити потужний ліхтарик із розширеними можливостями під конкретні види відпочинку.
  • Бюджет. Встановивши межі бюджету, можна істотно скоротити кількість відповідних моделей ліхтарів. Вибирайте ліхтар за співвідношенням «ціна – якість – індивідуальні потреби». Не завжди найдорожчий ліхтар підходитиме вам щодо пропонованого функціоналу, тому керуйтеся старим добрим правилом «Сім разів відміряй, один раз відріж».

На параметри освітлення та зручність експлуатації впливають безліч факторів — від типу світлодіода та джерела живлення до матеріалу корпусу та дрібних нюансів дизайну. Нижче наводимо перелік основних характеристик, які необхідно вивчати насамперед.

Яскравість та далекобійність променя

Яскравість світлового потоку вимірюється в люменах. Чим вище число люмен, тим потужніше світло ліхтаря. Однак тут є кілька підводних каменів.

Під час порівняння ліхтарів можна помітити, що моделі з меншою кількістю люмен можуть освітлювати більшу дистанцію, ніж потужніші аналоги. Чому так відбувається?

  • Колірна температура освітлення. Для оцінки відтінків світла використовується шкала колірної температури, яка вимірюється в Кельвінах (К). У світлодіодних ліхтарях цей показник має розкид від 3000К (теплий) до 6500К (холодний білий). Колірна температура впливає на сприйняття дальності променя: холодне світло краще передає деталі в освітлених областях, підвищуючи точність оцінки відстані та розмірів окремих об'єктів, а тепле освітлення хоч і приємніше для очей, але створює малий контраст між освітлюваними та неосвітлюваними областями, що знижує сприйняття глибини та дистанції.
  • Особливості оптичної системи. Глибина та фактура рефлектора (відбивача) впливає на форму пучка світла та, як наслідок, на його розподіл. Гладкий і глибокий рефлектор формує концентрований промінь з високим фокусуванням, збільшуючи дальність освітлення, а текстурований відбивач, також відомий як «апельсинова кірка», збільшує ширину та м'якість освітлення, роблячи центральну пляму менш вираженою. Тип променя також залежить від лінзи: опукла лінза збільшує фокусування світла, а увігнута лінза робить його ширшим.

Типи джерел живлення та тривалість роботи

Від одноразових батарей до перезаряджуваних акумуляторів — сучасні ліхтарі сумісні з різними типами елементів живлення. Існує навіть ліхтарик з сонячною батареєю, тому вибір залежить лише від ваших уподобань.

Якщо ліхтар працює на акумуляторі, дивіться на час світіння від одного заряду, а також спосіб заряджання: залежно від типу акумулятора, він може заряджатися через порт, вбудований в корпус освітлювального пристрою або в сам елемент живлення. У деяких моделях передбачена можливість живлення від батарей різного типу (одноразових / перезаряджуваних).

Водонепроникність

Ступінь герметичності оболонки позначається міжнародним знаком захисту (ІР). Значення може складатися з однієї або двох цифр:

  • перша – рівень захисту від пилу, піску та бруду;
  • друга – ступінь водонепроникності.

Максимальний захист (IP68) дозволяє використовувати ліхтар за будь-яких умов: конструкцію можна навіть занурювати на глибину до 2 м, і електроніка все одно буде стабільно працювати.

Матеріали та міцність

Використані матеріали впливають на здатність ліхтаря витримувати зовнішні впливи, такі як падіння та удари, а також на його зручність експлуатації.

Найбільш популярним є алюмінієвий и магнієвий сплави, оскільки вони демонструють високу міцність та стійкість до механічних пошкоджень. На металі може бути присутнє анодоване покриття як гарант того, що оболонка не окислиться та не покриється іржавими плямами при контакті з агресивними середовищами.

Проте не варто скидати з рахунків і пластик. Він не може похвалитися високою удароміцністю, але натомість пропонує полегшену вагу, що особливо важливо, якщо ви вирушаєте в тривалу пішу подорож або активно займаєтеся біговими тренуваннями.

Додаткові функції

Крім стандартних режимів з постійним освітленням, в інтерфейсі може бути функціональне світло:

  • Стробоскоп для відлякування диких тварин та дезорієнтації недоброзичливця;
  • SOS для подачі світлових сигналів лиха;
  • Кольорові промені: червоний для підсвічування зі збереженням нічного зору, зелений для освітлення в умовах обмеженої видимості, синій з покращеною передачею кольорів для детального підсвічування ближніх об'єктів.

Наявність допоміжних режимів є справою смаку, чого не скажеш про такі функції, як захист від перегрівання та зворотної полярності — їх наявність є обов'язковою для продовження терміну служби ліхтаря.

Найкращі ліхтарі Fenix ​​на природу

Чим простіше ліхтар у носінні, тим він зручніший у використанні, особливо коли мова йде про активний відпочинок. Нижче ми зробили добірку з категорій ліхтарів Fenix ​​з упором на їхню портативність.

Кишеньковий ліхтар

Це може бути як ручний ліхтар з кліпсою, так і мініатюрний аналог-брелок, який можна носити на зв'язці ключів.

Кишеньковий ліхтарик відрізняється компактними розмірами корпусу, що вміщується в долоні, водночас його функціонал включає не менше 3 режимів різної яскравості, що дозволяє адаптувати світло під поточні потреби.

Fenix PD25RSG

Налобний ліхтар

Категорія включає спеціалізовані моделі для занять спортом, туризмом, скелелазінням, для ремонтних робіт — кожна з унікальним набором режимів, включно з постійним світлом, миготливими режимами та кольоровим освітленням.

Ліхтарик на голову фіксується за допомогою еластичної резинки з регулятором довжини, освітлюючи шлях у напрямку, куди дивиться власник. Це дозволяє повністю звільнити руки для виконання інших завдань.

Fenix HM61R V2.0

Ліхтар кемпінговий

Особливість кемпінгових ліхтарів — здатність одночасно освітлювати широку площу, забезпечуючи м'яке, приємне для очей підсвічування території навколо. Таку модель можна поставити на рівну поверхню, як лампу, або підвісити за складану ручку.

Ліхтарик кемпінг також можна використовувати вдома як альтернативу основному освітленню, наприклад, у разі відключення світла.

Fenix CL28R

Товари новини

Написати коментар
0
0