UA | RU
Контактна інформація
Київ

Захист акумулятора від перезарядження, переразряда: що це і навіщо потрібно?

ARB-L18-2600U аккумулятор с micro usb зарядкой

Акумуляторні батареї та акумулятори в повсякденному житті

Мало хто сьогодні не стикався з акумуляторами – акумуляторами (АКБ). Вони оточують нас всюди: в телефонах, ноутбуках, фотоапаратах, машинах і, звичайно, в електричних пристроях, в тому числі – ліхтарях. Головна їхня перевага-можливість повторного використання, що набагато безпечніше для природи і практично для нас. У цій статті розповімо, що відбувається всередині? Чому краще використовувати захищені акумулятори? Як правильно їх заряджати? Ця інформація допоможе продовжити термін служби електроприладів і АКБ.


Трохи історії

Перший літій-іонний акумулятор був винайдений відносно недавно-в 1970-му році. Створив його хімік-дослідник Майкл Стенлі Віттінгем. За цим послідували десятиліття вивчення і вдосконалення новаторської батареї з метою зробити її більш ефективною і безпечною. Дослідження з використанням в літієвих АКБ різних іонних компонентів тривають і донині. Незмінним залишається присутність в них іона літію. В якості інших компонентів застосовуються сухий іоніт + кобальт, фосфат заліза, нікель-кобальт-алюміній та ін.

На сьогоднішній день саме Li-ion акумулятори є найпопулярнішими серед користувачів. Найчастіше-це тип 18650. При цьому існує два різновиди 18650: захищені і незахищені. Перші-краще. Вони мають вбудовану в корпус електричну захисну схему, що не допускає перезарядження і переразряда батареї. Обидва процеси небажані і небезпечні для елементів живлення, техніки і, власне, людини. При перезаряді АКБ може перегрітися, спалахнути, навіть вибухнути.

Встроенная защита от перезаряда и перегрева на аккумуляторе

Так, в 2016 році компанія Samsung випустила новинку – телефон Galaxy Note 7. У літій-іонних акумуляторах, використовуваних в цій моделі, була недоробка. Це призвело до того, що від користувачів почали надходити скарги про загоряння і вибух телефонів під час зарядки. Причина полягала в неправильній конструкції АКБ. Цей дефект викликав масу пожеж і травм у людей, вкрай негативно відбившись на виробнику. Постраждала репутація бренду, також компанії довелося понести великі фінансові втрати. Було проведено два відкликання згаданої моделі комісією з безпеки потреб. товарів США на 1,9 млн доларів.

В даному випадку мова йшла не саме про 18650, а про більш великих іонно-літієвих акумуляторах з ємністю 3500 мАг. Однак ми навіть не підозрюємо як багато електроприладів, що оточують нас в повсякденному житті, оснащено АКБ типу 18650. Ми рідко замислюємося про те, як працює електрична зубна щітка. Тим більше, нам немає діла до того, як влаштована батарея всередині неї. Захист батареї приймається як належне, про неї навіть не знають і не уявляють яку велику роль вона відіграє.

Устройство аккумулятора

Акумулятор зсередини: як все влаштовано?

Під барвистою обгорткою батареї багато чого відбувається. Багато чого з того, що ми не бачимо. Заглянемо всередину і згадаємо уроки фізики. Під час заряду АКБ оксид-кобальту позитивно зарядженого електрода віддає частину іонів літію негативно зарядженому електроду. Позитивний і негативний електроди знаходяться на різних кінцях батареї. Рух іонів відбувається через електроліт. При використанні акумулятора, відбувається рух у зворотний бік-іони літію повертаються до свого позитивного електроду, виробляючи енергію і живлячи батарею.

В якості електродів і електролітів можуть використовуватися різні склади. Відрізняється склад і акумуляторів, виготовлених на основі літію. Внутрішній склад будь-якого акумулятора впливає на всі його характеристики:

  • напруга;
  • ємність;
  • внутрішній опір;
  • швидкість розряду-сила вихідного струму;
  • можливе число циклів розрядів-зарядів;
  • діапазон робочих температур та ін.

Розробникам важливо створювати батарею таким чином, щоб вона повністю задовольняла потребам певних електричних пристроїв, на належному рівні виконуючи свої функції. Ось чому деякі елементи живлення ідеально підходять для конкретного ліхтаря, але абсолютно не годяться для якогось іншого. Так, при неправильному виборі АКБ з напругою нижче потрібного по інструкції електроприладу, він може не працювати. Напруга вище необхідного може викликати навіть загоряння. Будьте уважні при виборі! Важливим є не тільки її якість, але і відповідність необхідним характеристикам, представленим в інструкції до електроприладу.

Знижка 5% за промокодом:
AK5

копіювати

Купон скопійований

Захист від пошкоджень при експлуатації акумуляторів Fenix

Чим потужніша батарея, тим більше вона потребує захисту від різних пошкоджень під час використання. Сучасні виробники постійно вдосконалюють свою продукцію, наділяючи її новими якостями. Fenix - не виняток. Компанія оснащує продукцію захистом від:

  • перегрів;
  • перезарядження;
  • переразрядки;
  • коротке замикання.

Є також моделі з можливістю скидання надлишкового тиску газу – це трапляється надалі, наприклад, короткого замикання. Така функція дозволяє запобігти роздування або вибух АКБ. Подібні додаткові введення підвищують безпеку використання батареї і термін її служби. Постійно розробляються нові зручні і практичні функції.

Защита аккумулятора от повреждений при эксплуатации

Защита от короткого замыкания в аккумуляторе

Клапаны сброса давления в аккумуляторе

Поради щодо використання АКБ

  1. Для зарядки літій-іонних акумуляторів використовуйте призначені для цього Зарядні пристрої. Якщо використовувати ЗУ не для Li-ion АКБ-в кращому випадку це призведе до псування батареї, в гіршому – її вибуху. Серед останніх розробок Fenix-можливість заряду батареї безпосередньо через USB-кабель (приклад – модель ARB-L18-3500u).
  2. Для максимального терміну служби, бажано стежити, щоб елемент живлення не заряджався і не розряджався до максимальних рівнів. Повна розрядка /зарядка ускладнює перенесення іонів, знижуючи ємність АКБ. Саме тому вбудований контролер заряду так корисний користувачеві.
  3. Не піддавайте батареї екстремально низьким /високим температурам. Спека або холод можуть негативно відбитися на їх працездатності. Якщо необхідно використовувати електроприлад на морозі – вибирайте морозостійкі моделі типу ARB-L18-2900.
  4. З огляду на попередній пункт, зберігати акумулятори краще в частково зарядженому стані.

Вірно підібраний акумулятор і дотримання правил експлуатації забезпечить максимальний термін його роботи і високу якість продуктивності. При виборі АКБ віддавайте перевагу тільки перевіреним виробникам.КБ). Вони оточують нас всюди: в телефонах, ноутбуках, фотоапаратах, машинах і, звичайно, в електричних пристроях, в тому числі – ліхтарях. Головна їхня перевага-можливість повторного використання, що набагато безпечніше для природи і практично для нас. У цій статті розповімо, що відбувається всередині? Чому краще використовувати захищені акумулятори? Як правильно їх заряджати? Ця інформація допоможе продовжити термін служби електроприладів і АКБ.

Знижка 5% за промокодом:
AK5

копіювати

Купон скопійований

Товари новини

0
0
Оберіть мову сайту: