UA | RU
Контактна інформація
Київ

Fenix BC15R: особливості нової велофари

Її кидають з висоти, занурюють у воду, піддають впливу екстремальних температур - це далеко не повний список лабораторних тестувань, через які проходить кожна велофара Fenix перед запуском у продаж. І робиться це не просто так.

Світло - це не лише комфорт. Промінь велофари є єдиним гарантом безпеки велосипедиста у темний час доби та в умовах обмеженої видимості, тому до велосипедних ліхтарів пред'являються особливі вимоги незалежно від їхньої вартості.

Наскільки якісною вийшла у бренду Fenix новинка серед велофар - BC15R? Розбираймося у нашому огляді.

Комплект постачання

Велофара Fenix BC15R поставляється в пакованні з впізнаваним дизайном.

Усередині стандартний комплект:

  • велофара з кріпленням на велосипедне кермо;
  • зарядний USB кабель;
  • інструкція користувача;
  • гарантійний талон.

Важливо, що гарантія на модель діє 5 років від дня придбання, і послуги з гарантійного ремонту є безкоштовними протягом цього періоду при покупці в офіційного дистриб'ютора Fenix Україна.

Фізичні параметри

Перша особливість, яку помічаєш одразу ж при розпакуванні BC15R, - це легкість. Завдяки корпусу з полікарбонату, виробнику вдалося знизити вагу конструкції до 109 г, що сподобається тим, для кого вага велосипеда відіграє не останню роль.

Для порівняння: вага більш «просунутої» моделі BC21R V3.0 становить 157 г. Недалеко пішов і флагман цієї категорії, BC30 V2.0, який важить 154 г.

Водночас міцність корпусу залишилася на висоті: оболонка витримує удари при падінні з висоти 1-1.5 метри без наслідків для працездатності. Щодо герметичності все також у повному порядку. Корпус захищений за стандартом IP66, де перша цифра відображає повний захист від пилу, а друга означає, що оболонка захищена від водяних бризок, випущених із будь-якого напряму.

Розміри корпусу дорівнюють 102 х 31.5 х 31 мм. Він має звичний для велофар Fenix дизайн із дрібними тепловідвідними ребрами, що покривають верхню поверхню оболонки.

Модель керується єдиним перемикачем, який знаходиться у верхній частині корпусу. Кнопка має досить великий розмір та інтуїтивно намацується навіть у щільних рукавичках. Цей же перемикач є індикатором рівня заряду джерела живлення. Вбудований світлодіод горить червоним під час заряджання та зеленим, коли кількість заряду досягає 100%.

Велофара поставляється в комплекті з кріпленням, що дозволяє зафіксувати пристрій у будь-якому зручному місці на кермі. Кріплення виконане з високоякісної гуми, що щільно утримує конструкцію в одному положенні без жодного натяку на ковзання. Щоб від'єднати кріплення від фари, достатньо натиснути великим пальцем на задній важіль та зняти корпус з напрямних. Просто, нічого зайвого, а головне - зручно. Особливо якщо в якийсь момент користувачу знадобиться швидко зняти модель з керма та використовувати її як звичайний ручний ліхтар.

Велофару також можна кріпити на велосипедному шоломі - для цього потрібно купити кріплення ALD-08.

Джерело живлення

У більшості сучасних ліхтарів використовуються стандартні акумулятори 18650, і BC15R не є винятком. Пояснення цьому - щільність енергії, яка у 18650 приблизно в 4 рази вище, ніж у тих же самих батарей типу АА, що позитивно позначається на продуктивності.

Для живлення цієї моделі застосовується один акумулятор, вбудований у корпус. Ємність елемента живлення досягає 2600 мАгод, забезпечуючи до 31.5 годин безперервного світіння на мінімальній потужності.

На тих, хто знайомий з асортиментом велофар Fenix, чекає гарна новина: виробник нарешті відмовився від порту Micro-USB, замінивши його сучасним USB Type-C. Час заряджання складає приблизно 2 години.

Особливості світла

Тепер перейдемо до найцікавішого - характеристик світла.

Відразу треба зазначити, що новинка належить до категорії бюджетних освітлювальних пристроїв, тому якогось дива щодо яскравості та інших параметрів тут очікувати не варто. Проте моделі теж є чим приємно здивувати свого власника.

У BC15R використовується один світлодіод Luminus SST20. Виробник гарантує, що цей діод прослужить в середньому 50 000 годин, що відповідає близько 400 000 кілометрам при катанні зі швидкістю 8 км/год у темряві. Колірна температура променя становить 6500К (холодне біле світло), збільшуючи дальність променя до 78 метрів.

Однією з ключових особливостей велофари є форма світлового променя. Завдяки текстурованому відбивачу та спеціальній лінзі верхня частина променя буквально відсікається по прямій лінії, виключаючи ймовірність засліплення випадкових перехожих та виникнення небажаних відблисків при відбитті світла від об'єктів, що знаходяться вище за цю лінію.

Ще одне цікаве рішення - наявність бічних розсіювачів, які забезпечують видимість велосипедиста для інших учасників руху.

Інтерфейс представлений чотирма режимами:

Час роботи, вказаний виробником, варіюється від 3 годин 40 хвилин до 31 години 30 хвилин залежно від активованої потужності. Проте тут є один важливий аспект. Тривалість світіння вказується з урахуванням зниження яскравості світла при спрацьовуванні захисту від перегрівання, тому найнадійніше орієнтуватися на зазначену нижче діаграму.

Як ви можете побачити, BC15R активується на повній потужності лише на мить, дозволяючи короткостроково освітити велику дистанцію для успішного подолання раптових перешкод на шляху. Потім яскравість знижується для захисту внутрішньої електроніки від надлишкового тепла, яке виділяється світлодіодом під час роботи на межі можливостей. На щастя, перехід яскравості є поступовим, даючи можливість очам адаптуватися до змін.

З урахуванням цієї специфіки роботи системи, оцінити фактичний час світіння велофари в реальному часі досить складно, особливо якщо користувач постійно перемикається між доступними режимами, адаптуючи яскравість під поточні потреби. І в цей момент на допомогу прийде індикатор рівня заряду акумулятора в кнопці керування.

При вимкненому ліхтарі користувачу достатньо одноразово натиснути на перемикач, щоб перевірити статус акумулятора.

  • Зелений: 100%-85%;
  • Миготливий зелений: 85%-50%;
  • Червоний: 50%-25%;
  • Миготливий червоний: 25%-1%.

Таким чином велосипедист може розраховувати приблизну кількість заряду, що залишився, і вчасно заряджати елемент живлення, щоб не залишитися без світла в критичній ситуації.

Наш вердикт

Fenix BC15R - це оптимальний вибір для тих, хто шукає універсальну передню велофару та піклується про кожний грам свого спорядження. У моделі зібрано весь необхідний функціонал, що гарантує безпечне катання в межах міста, а можливість кріплення на велосипедному шоломі розширює кількість варіантів її використання.

Звичайно, максимальна яскравість цього ліхтаря набагато нижча, ніж у дорожчих аналогах, і якщо хочеться модель яскравішу та автономнішу, варто розглядати професійні велофари, в яких один з основних упорів зроблений на кількість люмен та ємність акумуляторів. Однак з урахуванням продуманої форми променя світла та полегшеної конструкції у BC15R просто немає аналогів на ринку у своїй ціновій категорії.

Окремо слід згадати про систему кріплення на велосипедне кермо. Завдяки сумісності з кермами різного діаметра, кріплення є дійсно зручним і не вимагає використання додаткових гумових прокладок, які постійно намагаються загубитися в рюкзаку.

Переваги Недоліки
  • Якісна збірка корпусу з мінімумом дрібних деталей, що позитивно відбивається на вазі конструкції;
  • Продумана форма променя, яка виключає засліплення перехожих та водіїв;
  • Просте керування одним перемикачем;
  • Наявність універсального порту USB Type-C для заряджання;
  • Наявність індикатора заряду акумулятора;
  • Висока герметичність корпусу;
  • Універсальне кріплення на велосипедне кермо;
  • Є можливість фіксації на велосипедному шоломі.
  • Середня яскравість в порівнянні з професійними велофарами;
  • Немає можливості замінити акумулятор.

Замовити велофару Fenix BC15R та інші велосипедні ліхтарі можна в нашому онлайн-магазині.

Товари новини

Написати коментар
0
0