UA | RU
Контактна інформація
Київ

Ліхтарі зі стробоскопом як засіб самооборони

Ліхтарі - найдоступніший засіб самооборони

Найчастіше, при виборі предмета для самооборони, ми звертаємо увагу на такі варіанти, як газові балончики, всілякі кийки, ножі і навіть пневматичну зброю. Однак нерідко, дані кошти замість залякування, навпаки, тільки провокують нападника на більш агресивні дії. До того ж, такими предметами потрібно дійсно вміти користуватися не тільки, щоб захистити себе, а й щоб не завдати нападнику надмірної шкоди, просто вбивши його в процесі самооборони.

Так, безумовно, дані кошти, за весь час використання довели свою ефективність і врятували чимало життів, але як показує практика, для того щоб «відбитися» від нападника, часто досить невеликого ліхтарика з функцією стробоскопа. Адже кілька дуже яскравих спалахів запросто можуть дезорієнтувати людину на кілька миттєвостей, чого цілком достатньо, щоб зробити які-небудь дії або втекти. До того ж, така функція як стробоскоп однаково корисна як в місті, так і в умовах дикої природи, адже звірі, навіть агресивно налаштовані, також дезорієнтуються від подібних спалахів і часто збігають, лякаючись незрозумілого їм світіння.

Що ж таке стробоскоп і як він працює?

Приблизно в середині минулого століття, групою вчених був встановлений факт, що нетривалий вплив яскравих світлових спалахів негативно впливає на людину, дезорієнтуючи його в просторі. При цьому, частота таких спалахів, для досягнення даного ефекту повинна варіюватися від 6 до 20 Гц. Дане явище назвали ефектом Буча.

Пізніше даний механізм вирішили реалізувати в ліхтарях, створивши таким чином-стробоскоп (джерело світла, що спалахує з певною частотою). Слід зазначити, що спочатку стробоскоп застосовувався виключно в рятувальних цілях, щоб подати сигнал про своє місцезнаходження. Однак після декількох випадків успішного застосування такого режиму з метою самозахисту, багато хто почав застосовувати ліхтарі як засіб самооборони при нападі, як людей, так і диких тварин.

Таким чином, кишеньковий ліхтар зі стробоскопом є цілком непоганим захисним засобом. Однак не кожен ліхтарик підійде для даної ролі, тому при виборі такого засобу самозахисту, рекомендуємо звертати увагу на наступні параметри:

  • Яскравість. Мабуть, даний параметр є найголовнішим, так як тьмяним спалахом ви не зможете налякати і засліпити нападника, а лише розохотити, що загрожує більш агресивною поведінкою з його боку. В даному випадку, рекомендується звертати увагу на моделі з повною стабілізацією яскравості, так як такі ліхтарі будуть видавати максимально яскравий промінь світла навіть при низькому заряді батареї.
  • Частота. Ідеальним варіантом стане ліхтар зі стробоскопом, який може мерехтіти з частотою 10-14 Гц, чого цілком достатньо для короткострокового засліплення. Вибираючи варіанти з більшою чи меншою частотою, слід бути готовим до того, що такий ліхтар не забезпечить належного засліплюючого ефекту.
  • Компактність. В даний параметр входять вага і розміри ліхтарика, адже в першу чергу, такий засіб захисту має бути непомітним і поміщатися навіть в найменший кишеню або сумочку, щоб мати ефект несподіванки.
  • Надійність. Незважаючи на малі габарити такого ліхтарика, він повинен бути стійким до падінь, механічних пошкоджень, потужної вібрації і навіть до кігтів і зубів диких звірів. Саме тому, Корпуси більшості сучасних, по-справжньому надійних ліхтарів виготовляються з авіаційного анодованого алюмінію, який не тільки надзвичайно стійкий до фізичних пошкоджень, а й має порівняно невелику вагу.
  • В якості додаткового параметра, можна також розглядати наявність міцної металевої кромки на кінці ліхтаря, за допомогою якої можна пробити перешкоду у вигляді скла або нанести удар нападнику. До того ж, така кромка додатково захистить лінзу ліхтаря при падінні, що в екстремальній ситуації може дійсно врятувати вам життя.

Ефективне застосування стробоскопа з метою самозахисту:

Перебуваючи під впливом частих, яскравих спалахів, людина або тварина дезорієнтується і не може сконцентруватися. Відповідно, не може прийняти рішення, що йому далі робити. В даному випадку основним фактором є переляк перед невідомим світінням і невіданням навколишнього оточення, що змушує тварину розвернутися назад і втекти, а людину закрити обличчя руками і відвернутися від джерела світла.

В ході досліджень застосування стробоскопа як засобу самозахисту, було виявлено, що найкращий ефект спостерігається при динамічному переміщенні джерела світла, через що нападник не може визначити звідки надходить світло і ще більше дезорієнтується. Дана тактика максимально ефективна на дальності до 8 метрів. Таким чином, нападник практично не бачить всіх ваших рухів, або неправильно їх розпізнає, через що він не може дати відсіч або напасти на вас.

Слід зазначити, що при статичному розташуванні, стробоскоп має менший ефект дезорієнтації, однак часу, який може знадобитися нападнику на відновлення зору, цілком достатньо, щоб ви могли втекти з місця зіткнення. Таким чином, ви можете залишити ліхтар перед нападником і втекти, зберігши собі життя і вигравши хоча б трохи часу.

Також слід пам'ятати про те, що стробоскоп також впливає і на того, хто його застосовує, хоч і в меншій мірі, але все ж виробляє засліплюючий ефект, тому рекомендується прикривати очі руками і ні в якому разі навмисно не світити в свою сторону.

Ми сподіваємося, що дані рекомендації дозволять вам вибрати найбільш підходящий ліхтар, який стане не тільки надійним джерелом освітлення, а й при необхідності, допоможе врятуватися від нападу.

Знижка 5% за промокодом:
STR5

копіювати

Купон скопійований

0
0
Оберіть мову сайту: