UA | RU
Контактна інформація
Київ

Гладкий або текстурований рефлектор? Вивчаємо відмінності на прикладі ліхтарів Fenix

Тип світлодіода — не єдиний фактор, який впливає на параметри освітлення. Два ліхтарі можуть світити з різною інтенсивністю та дальністю навіть за наявності однакових світлодіодів. Від чого це залежить? Насамперед від рефлектора.

Під час вибору ліхтаря не всі звертають увагу на таку маленьку, але важливу деталь як рефлектор. І дарма, адже його тип безпосередньо впливає на ключові характеристики світла, включно з м'якістю та далекобійністю світлового потоку.

Якщо ви бажаєте знати трохи більше про свій ліхтар Fenix і розібратися, в чому полягають відмінності між різними типами рефлекторів, то цей матеріал буде для вас корисним.

Рефлектор у ліхтарі — що це?

Світло, яке генерується світлодіодом, світить у всі боки, що хоч і актуально для кемпінгових ліхтарів, але є зайвим для ручних і налобних моделей. Щоб спрямовувати освітлення в потрібному напрямку через лінзу, в таких ліхтарях використовується рефлектор (або відбивач), що виглядає як відбивальна чаша, в центрі якої поміщено світлодіод. Саме завдяки рефлектору світло концентрується в одному напрямку, дозволяючи освітити простір попереду.

Залежно від потужності світлодіода, відбивачі можуть виготовлятися з різних матеріалів:

  • Пластмаса. Відбивачі з пластмаси часто використовуються в недорогих ліхтарях. Цьому матеріалу легко надати потрібну форму, що дозволяє створювати різні текстури внутрішньої поверхні задля досягнення певних світлових ефектів. Пластикові відбивачі зазвичай доступніші стосовно вартості та застосовуються в широкому діапазоні ліхтарів нижчої цінової категорії.
  • Метал. Найчастіше, це алюміній, який відрізняється довговічністю та забезпечує ефективне відбивання світла завдяки більш гладкій поверхні та стійкості до тривалого впливу високих температур. Металевий відбивач дозволяє встановлювати у ліхтар потужніші світлодіоди та зустрічається у професійних і високоякісних освітлювальних пристроях.
З урахуванням підвищеної потужності світлодіодів, що застосовуються в сучасних ліхтарях Fenix, бренд комплектує свої пристрої рефлекторами з металу, які демонструють високу жароміцність і, як наслідок, збільшений термін служби.

Щодо поверхні рефлекторів, вони бувають двох типів: гладкі та текстуровані. Саме ця особливість має ключовий вплив на ефективність ліхтаря.

Гладкий рефлектор

Оточуючий світлодіод гладкий відбивач має блискучу поверхню, внаслідок якої створюється сконцентрований і спрямований світловий потік без розсіювання. Такий рефлектор також збільшує дальність променя, тому повсюдно застосовується в ручних ліхтарях тактичного призначення, надаючи користувачу можливість сфокусувати світло на певному об'єкті не тільки на ближній, але й на дальній дистанції.

Практично у всіх ліхтарях Fenix використовується саме гладкий відбивач, що дозволяє досягти максимуму від високопродуктивних світлодіодів нового покоління. Серед них тактичний ліхтар Fenix TK06, здатний освітлювати відстань до 335 м на максимальній яскравості 800 люмен, а також модель Fenix C7 для повсякденного та промислового використання, далекобійність якого сягає виняткові 470 м у режимі Турбо потужністю 3000 люмен.

Текстурований рефлектор

Бугриста поверхня, через яку текстурований рефлектор часто називають «апельсинова кірка», розбиває світло від діода на безліч дрібних променів, створюючи широкий кут освітлення з м'яким та рівномірним засвіченням. У такого освітлення немає чітко вираженої центральної плями, тому воно більш приємне для очей, але одночасно програє в далекобійності, що робить світло найбільш корисним поблизу для освітлення великої площі на малій або середній дистанції.

Оскільки можливості ліхтарів з текстурованими рефлекторами надто обмежені в дальності, такі відбивачі зустрічаються хіба що у старших моделях Fenix, включно з ліхтарем-брелоком Fenix E18R, призначеним для повсякденної експлуатації, та ліхтарем Fenix TK26R. Останній варіант має незвичайний інтерфейс, куди входять не лише класичні білі режими, а й кольорове (червоне та зелене) світло, актуальне для мисливців та рибалок.

Підбиваємо підсумки

Перед тим, як купити світлодіодний ліхтар, нарівні з типом діода та колірною температурою світла, обов'язково звертайте увагу й на тип рефлектора. Гладкий відбивач — гарант далекобійності освітлення, а текстурований підходить для підсвічування обмеженої області поблизу.

Проте крім типу поверхні рефлектора, на дальність світлового потоку також впливає глибина: чим глибше відбивач, тим більшу дистанцію здатен одночасно освітити пристрій.

Вибирайте ліхтар виключно на основі особистих уподобань: для базових потреб можна розглянути придбання моделі з текстурованим рефлектором, але для окремих завдань (патрулювання місцевості, полювання, туризм) не обійтися без далекобійного аналога з гладким відбивачем. Повний асортимент ліхтарів бренду Fenix доступний для ознайомлення в онлайн-магазині Fenix Україна, офіційного дистриб'ютора продукції виробника.

Товари новини

Написати коментар
0
0