UA | RU
Контактна інформація
Київ

Як Вибрати Ідеальний Тактичний Ліхтар | Поради експертів

Чи замислювалися ви, чому тактичні ліхтарі почали займати левову частку асортименту брендів, які спеціалізуються на виробництві освітлювальних пристроїв? Ні, це не просто тренд, а логічне зростання попиту таких моделей, обумовлене підвищеною потужністю світла та довговічністю конструкцій, чим не можуть похвалитися звичайні EDC аналоги.

Ліхтарик тактичний дедалі частіше можна зустріти не лише в екіпіруванні військових та співробітників правоохоронних органів, а й у колекціях звичайних користувачів, які ставлять функціональність та надійність світла на перше місце у списку своїх потреб.

Можливо, настав час і вам стати власником такої моделі? Якщо так, то ми готові допомогти! За допомогою корисних порад від наших експертів вам не доведеться витрачати багато часу на пошук відповідного ліхтаря: тут зібрано все найважливіше, що варто враховувати перед придбанням.

Як вибрати ідеальний тактичний ліхтар

Назва категорії говорить сама за себе: тактичний ліхтарик від початку розроблявся для експлуатації в тактичних цілях, а саме для використання разом із вогнепальною зброєю та швидкої ідентифікації цілі в умовах поганої видимості. Проте зі швидким розвитком технологій і, як результат, удосконаленням освітлювальних пристроїв у яскравості та довговічності, ці моделі знайшли застосування й в інших сферах, зокрема на полюванні та туризмі.

У повсякденному житті тактична модель також здатна принести користь: крім звичайного освітлення в ній доступні миготливі режими, які здатні дезорієнтувати недоброзичливця на короткий час якщо ви гуляєте містом у темну пору доби. Міцна конструкція може використовуватися й для самооборони.

Зважаючи на ці властивості, можна сказати, що модель тактичного типу є справжнім універсалом. Однак, ця категорія настільки об'ємна, що без певних знань ви ризикуєте придбати «кота в мішку» замість функціонального та дійсно корисного помічника для виконання певного пулу завдань.

Нижче розберемо основні параметри, які слід брати до уваги під час вибору ліхтаря.

Основні типи тактичних ліхтарів

Перед вивченням технічних характеристик, як яскравість або рівень водонепроникності, визначтеся з форматом ліхтаря: як ви його носитимете та в яких ситуаціях використовуватимете?

Існує 4 типи «тактиків», і кожен має унікальні особливості.

Ручний ліхтар для повсякденного носіння

Компактна та легка конструкція — основна перевага ручного ліхтаря, що дозволяє брати його з собою, куди б ви не прямували. До цієї категорії також належить тактичний ліхтарик з шокером — ідеальний варіант для самооборони.

Потужність світла може сильно відрізнятися залежно від моделі (деякі здатні світити з яскравістю в неймовірні 5000 люмен, як Fenix TK35UE V2.0), але в більшості випадків потужність варіюється в межах 500-2500 люмен, чого цілком достатньо для побутових і професійних завдань.

Деякі пристрої передбачають фіксацію на зброю — для цього потрібно купити кріплення.

Ліхтар-прожектор

Правоохоронці часто використовують переносні прожектори під час переслідування підозрюваного або виконання пошукових робіт. Такі моделі мають підвищену яскравість променя, здатного покрити величезну дистанцію аж до 1 км, але є менш зручними у транспортуванні через великі габарити та вагу.

Прожектори також використовуються пожежниками, які потребують надʼяскравого джерела світла для освітлення задимлених приміщень.

Ліхтарик тактичний налобний/h4>

Така модель кріпиться до еластичної налобної резинки, і при повороті голови промінь світить в той бік, куди дивиться користувач.

З урахуванням спрощеного керування та наявності не лише білих, а й кольорових режимів освітлення, налобний ліхтар підхожий як для повсякденного використання, так і для тактичних цілей, коли потрібно звільнити обидві руки для виконання основного завдання.

Тактичний ліхтарик з кріпленням на зброю

Підствольні ліхтарі створені з упором на мінімальну вагу, щоб уникнути обтяження зброї та забезпечити точність прицілювання.

Їхня конструкція оснащена кріпленням під певні типи зброї. До того ж моделі мають спрощений тип керування: перемикач знаходиться з бічної сторони корпусу для швидкого доступу та перемикання режиму.

Важливі характеристики тактичних ліхтарів

Характеристики ліхтарів вимірюються відповідно до методів, прописаних у стандарті ANSI/NEMA FL-1, який є загальним для освітлювальних пристроїв будь-якого типу.

Розуміння особливостей кожного вимірюваного параметра допоможе вибрати ліхтар, який відповідатиме вашим очікуванням.

Яскравість та далекобійність променя

Кількість випромінюваного світла вимірюється в люменах (лм), і чим більше люмен, тим яскравіше світить ліхтар. Однак важливо розуміти, що люмени відображають лише загальну яскравість променя. Фактичні можливості моделі залежать від дрібних факторів, тому важливо звертати увагу на показник дальності світла.

Далекобійність променя показує, яку відстань перед собою здатний ефективно освітлювати тактичний ліхтар. Іншими словами, це максимальна дистанція, на якому освітлення залишається досить яскравим, щоб ви могли розрізняти окремі об'єкти в темряві. .

Дальність залежить від лінзи та рефлектора:

  • Лінза з асферичною формою створює вузький пучок світла, збільшуючи далекобійність. Лінзи з простою сферичною формою утворюють світловий потік з ширшим, але менш далекобійним променем, що гарантує краще периферійне освітлення. Антиблікове покриття покращує пропускання світла, мінімізуючи його втрати й у такий спосіб підвищуючи ефективність світлового пучка.
  • Відбивач, у який поміщено світлодіод, спрямовує та фокусує світловий потік. Гладкий рефлектор формує сконцентрований промінь високої далекобійності, а текстурований розсіює світло, збільшуючи ширину променя, але знижуючи його дальність.

Корисно знати! Про те, як саме впливає тип рефлектора на випромінюване світло, можна дізнатися в нашому огляді.

Режими роботи

Ліхтарик тактичний військовий може мати два режими роботи та більше, надаючи можливість адаптувати світло під певні потреби. Колірна температура світла в основних варіантах освітлення зазвичай коливається в межах від 3500К (теплий білий) до 6000К (холодний білий). .

Тактичні моделі також мають режим стробоскоп, в якому промінь блимає з певною частотою. Ця опція призначена для дезорієнтації противника на близькій відстані, але також актуальна для відлякування диких тварин або подання сигналу про допомогу.

Окремо варто згадати про кольорові режими. Ліхтарик тактичний червоне світло хоч і не здатний освітлювати велику площу, але зберігає нічний зір і залишається менш видимим для оточуючих на великій відстані, мінімізуючи можливість виявлення. Якщо ви полюбляєте подорожувати або захоплюєтесь полюванням, ліхтар з червоним режимом буде дуже доречним, дозволяючи уникнути дискомфорту очей від яскравого світла під час освітлення внутрішнього простору намету або вивчення карти.

Міцність та водостійкість

Ударостійкість визначається як висота (в метрах), з якої ліхтар може впасти та продовжувати стабільно працювати. Відповідно до стандарту ANSI/NEMA FL-1 пристрої проходять випробування на падіння протягом 6 разів, щоб переконатися, що вироби здатні працювати всупереч прямому механічному впливу.

Оптимальний показник удароміцності становить 1-1,5 м. Такий ліхтар витримає будь-які навантаження та багаторазові падіння, наприклад, якщо модель випадково вислизне з вашої кишені.

Волога — ще один ворог електроніки, тому для роботи ліхтарів у різних погодних умовах виробники також приділяють увагу герметичності стиків.

Ступінь захисту від вологи оцінюється за шкалою ІР, що складається з двох цифр: перша — захист від пилу, друга — захист від вологи. У тактичних моделях ці показники зазвичай є найвищими серед освітлювальних пристроїв різних типів і відповідають класу IP66, IP67 або IP68 (максимальний рівень). Це пояснюється упором у виробництві на довговічність виробів.

Джерело живлення та час роботи

Тип сумісного елемента живлення безпосередньо впливає на час роботи та продуктивність ліхтаря. Вибір залежить від основних областей використання моделі, а також від ваших звичок.

  • Одноразові батарейки (AA, AAA, CR123A) — відмінний варіант у разі безперервної експлуатації ліхтаря та відсутності доступу до електроенергії. Коли ліхтар розрядився, достатньо замінити батарейку на нову, щоб продовжити використання пристрою. Проте є одне «але»: купівля та заміна батарейок — дороге задоволення; до того ж неекологічне.
  • Перезаряджувані акумулятори (18650, 20700, 21700 і т.д.) — економічна альтернатива одноразовим батареям, оскільки вам не потрібно витрачатися на придбання нового комплекту елементів живлення. Достатньо мати під рукою зарядний кабель USB і Power bank. Не менш важливо: акумулятори мають збільшену ємність, забезпечуючи стабільну роботу ліхтаря на максимальній потужності.

Поради по догляду та обслуговуванню тактичного ліхтаря

Ручний або тактичний ліхтарик на шолом вимагають однакового підходу до обслуговування:

  1. Регулярне чищення. Протирайте корпус та лінзу ліхтаря чистою тканиною, щоб видалити бруд, вологу та відбитки після використання.
  2. Перевірка ущільнювальних кілець. Регулярно перевіряйте стан гумових кілець. Якщо матеріал тріснув або почав кришитися, обов'язково замініть кільце на нове, щоб уникнути попадання води всередину конструкції. Запобігти пересиханню гуми допоможе силіконове мастило.
  3. Заміна джерела живлення. Використовуйте лише ті елементи живлення, які сумісні з ліхтарем. В іншому випадку це загрожує виходом електроніки з ладу. Якщо ви не плануєте використовувати ліхтар протягом тривалого часу, вийміть елемент живлення з батарейного відсіку.
  4. Зберігання. Зберігайте освітлювальний пристрій у сухому місці. Використовуйте чохол або кейс для зберігання, особливо якщо ви носите ліхтар у сумці чи рюкзаку. Цей аксесуар захистить конструкцію від випадкових ударів та подряпин.

Найголовніше: у жодному разі не розбирайте ліхтар самостійно, оскільки це анулює гарантію. У разі виникнення неполадок у пристрої зверніться до авторизованого сервісного центру.

Написати коментар
0
0