UA | RU
Контактна інформація
Київ

Найкращі практики догляду за акумуляторами для ліхтарів

Говорячи про акумулятор для ліхтаря, є одна проста істина — якість догляду за елементом живлення визначає його ефективність та довговічність. І якщо ви хочете, щоб ваш світлодіодний ліхтар завжди стабільно працював і був готовий до будь-яких викликів, то корисні звички з обслуговування акумуляторів стануть чудовою підмогою для продовження життя цих маленьких джерел енергії та економії ваших грошей на заміні.

Правильний догляд полягає у комплексному підході. Скільки та як заряджати акумулятор, яким чином його краще зберігати? Тут ви знайдете відповіді на основні запитання.

Найкращі практики догляду за акумуляторами ліхтарів

Одним з головних елементів ножа є його клинок, для термосумки — це акумулятори холоду, а серцем ліхтаря незмінно виступає елемент живлення, маленьке джерело життя, вставлене в батарейний відсік і подає необхідну енергію для генерації яскравого світла.

Акумулятор є гальванічним елементом, що перетворює хімічну енергію на електричну. Конструкція АКБ включає позитивні та негативні клеми (ті самі з позначками + та -) і може мати різні габарити, відображені як типоформат, наприклад, 18350, 18650, 21700 тощо.

Незалежно від розміру, всі батареї мають одну схожість — єдиний підхід до догляду та зберігання, який є запорукою коректної, тривалої та безпечної роботи. Щоб ви знали, як обслуговувати ваш акумулятор Fenix, ми склали короткий перелік особливостей видів елементів живлення та основних правил, яких треба дотримуватись під час їх експлуатації.

Які бувають акумулятори: види та особливості

Всі елементи живлення поділяються на дві великі категорії:

  • Первинні (одноразові батарейки), які вимагають заміни після вичерпання заряду через незворотність хімічних реакцій всередині.
  • Вторинні (перезаряджувані акумулятори), що придатні для багаторазової експлуатації шляхом звернення назад хімічних реакцій за допомогою передачі електричного струму.

АКБ і собі поділяються на види щодо хімічного складу, що впливає на густину енергії, якість роботи, стійкість до впливу зовнішніх факторів та, як наслідок, загальний термін служби.

Нижче розберемо види елементів живлення, що використовуються у ліхтарях Fenix.

Літій-іонні (Li-ion)

Основа хімічного складу — з'єднання літію, що забезпечує акумуляторам високу густину енергії, у такий спосіб продовжуючи час роботи ліхтаря на одному заряді.

Крім високої ємності, літієвий акумулятор може похвалитися не схильністю до ефекту пам'яті. Це означає, що його можна заряджати будь-коли, не чекаючи на падіння кількості заряду до мінімальної позначки.

Нікель-металогідридні (NiMH)

З'єднання нікелю та гідриду металу знижує рівень саморозряду, що дозволяє акумулятору надовго зберігати кількість енергії в умовах, коли елемент не використовується. До того ж такий виріб не має ефекту пам'яті.

Єдиним вагомим недоліком NiMH акумуляторів є їхня сприйнятливість до змін температури. За її різким підвищенні чи падінні збільшується швидкість розряджання та зменшується експлуатаційний термін.

Літій-залізо-фосфатні (LiFePO4)

Стабільна подача струму при широкому діапазоні температур це те, що вигідно відрізняє LiFePO4 акумулятори на тлі аналогів інших типів. Вони зберігають початкову ємність за умов до -25°C, а під час зберігання втрачають не більше 1% заряду впродовж місяця.

Єдиний нюанс — мала густина енергії, через що збільшується вага та розмір корпусу, особливо якщо порівнювати такий акумулятор з Li-ion моделлю.

Літій-полімерні (Li-Po)

Li-Po акумулятор це вигідне придбання у ситуації, коли потрібно продовжити час роботи ліхтаря та знизити його вагу для зручнішого носіння. За ідентичної ваги, такі моделі виграють в енергоємності в NiMH приблизно в 3-4 рази, а в кількості циклів заряду/розряду — на 15% (600 проти 500).

Однак, ці елементи живлення схильні до старіння. Впродовж кількох років ємність може знизитися на 20% і навіть більше, особливо у разі неправильного догляду.

Лужні батареї (алкалінові)

Говорячи про елементи живлення для ліхтарів, неможливо оминути лужні батареї, які зазвичай є альтернативним варіантом живлення для освітлювальних пристроїв. Це одноразові елементи, що генерують безперебійну напругу навіть під час сильних морозів.

Батарейка підходить для живлення гаджетів з високим енергоспоживанням, і чим більший її розмір, тим більша величина струму, що генерується. Водночас важливо пам'ятати, що ці аксесуари не призначені для повторного заряджання. В іншому випадку вони можуть протекти та навіть вибухнути.

Як треба заряджати акумулятор?

Перед тим, як поставити АКБ на зарядку, уважно ознайомтесь з її характеристиками та рекомендаціями від виробника. Ця інформація вказується в описі товару та інструкції користувача. Особливої уваги вимагає параметр рекомендованого струму зарядки.

До інших важливих факторів належать:

  • Використовуйте сумісне зарядне для акумулятора від перевіреного бренду. Підбирайте зарядний пристрій, сумісний з акумуляторами конкретного типу (Li-ion, NiMH, LiFePO4 тощо).
  • Перевіряйте цілісність дротів. Не допускається скручування, заламування та тріщин.
  • Заряджайте за кімнатної температури. Уникайте заряджання за надмірно високих і низьких температур, оскільки це негативно впливає на ефективність заряджання та термін служби елемента живлення. Оптимальна температура для заряджання знаходиться в межах від 10°C до 30°C.
  • Слідкуйте за температурою акумулятора. Під час заряджання він може трохи нагріватися, але не повинен бути гарячим.
  • Дотримуйтесь часу заряджання. Скільки заряджати акумулятор? Це залежить від характеристик кожної окремої батареї. Орієнтовний час, який потрібний для заповнення заряду, становить від 2 до 3 годин. Багато Li-ion акумуляторів і зарядних пристроїв оснащуються функцією автоматичного відключення при досягненні повного заряду. Проте краще стежити за процесом і не залишати АКБ на зарядці довше, ніж потрібно, інакше перезаряд загрожує швидким падінням ємності.
  • Уникайте повного розрядження. Це особливо стосується Li-ion та Li-Po акумуляторів. Занадто глибоке розрядження призводить до погіршення здатності елемента живлення утримувати заряд, що знижує ефективність. Краще ставити батарею на заряджання, коли рівень заряду становить ±30%.

Слід враховувати, що будь-яка батарея втрачає невеликий відсоток ємності під час тривалого використання навіть при дотриманні правил заряджання. Як виміряти ємність акумулятора? Для цього можна застосувати мультиметр або використати метод контрольованого розрядження, який є найточнішим способом виміру.

Поради щодо зберігання акумуляторів

Жоден виробник не гарантує тривалого терміну служби АКБ, якщо користувач не дотримується вимог щодо зберігання. Це важливий аспект експлуатації будь-якої батареї, оскільки він впливає не лише на ефективність, а й на безпечність виробу, який може просто потекти або вибухнути у разі неправильного поводження.

Крім використання методів, як перевірити акумулятор на ємність та його працездатність, також слідкуйте за умовами його зберігання:

  1. Не залишайте акумулятор усередині ліхтаря, якщо ви не користуєтеся ним. Це може призвести до швидкої втрати заряду.
  2. Уникайте торкання позитивних та негативних клем кількох АКБ та їх контакту з металом.
  3. Зберігайте батареї у сухому місці та оберігайте їх від температурних перепадів. Оптимальна температура для зберігання коливається в діапазоні 15-20°C.

Майте на увазі, що більшість батарей не люблять довгого зберігання у сильно розрядженому стані та швидко втрачають у ємності за таких умов. Щоб уникнути скорочення їх терміну служби, підтримуйте кількість заряду на рівні 30-40%.

Написати коментар
0
0