UA | RU
Контактна інформація
Київ

Вибираємо найкращий ліхтар для пожежника від Fenix

Для більшості простих користувачів ліхтар є допоміжним приладом, що підвищує рівень комфорту в побуті, але для пожежника якісний ліхтар замінює другу пару очей, від якої залежить життя власника та життя інших людей. Освітлювальні пристрої генерують рятівне світло, що розрізає непроглядну темряву, допомагають у пошуку постраждалих і дозволяють швидше надати їм медичну допомогу. Тому важливо вибирати спеціальний ліхтар для пожежника, здатний витримувати екстремальні умови та служити надійним помічником у порятунку людських життів.

У нашому огляді ми розберемося, в яких ситуаціях не обійтися без спеціалізованого освітлення, та розповімо про найкращі варіанти світла, які пропонує бренд Fenix.

Зміст

  1. Для чого пожежнику потрібен ліхтар?
    1. Оцінка ситуації
    2. Пошук постраждалих
    3. Подача сигналів оточуючим
  2. Огляд спеціалізованих моделей від Fenix
    1. Fenix WT16R
    2. Fenix WT20R
    3. Fenix WT25R
    4. Fenix WT50R
    5. Fenix HP25R V2.0
    6. Fenix HP30R V2.0
  3. Де купити ліхтар для пожежників?

Знижка 5% за промокодом:
F5

копіювати

Купон скопійований

Для чого пожежнику потрібен ліхтар?

Якісне світло має вирішальне значення для пожежників, оскільки дозволяє швидко виконувати завдання та підвищує безпеку, наскільки це можливо в екстремальних умовах. Робота рятувальника – це сукупність безлічі нюансів і в кожному з них не обійтися без освітлення.

Оцінка ситуації

Здатність чітко бачити оточення допомагає людині швидко оцінити ситуацію та прийняти правильне рішення. Аналіз ступеня пошкодження палаючого об'єкта, виявлення вибухонебезпечних приміщень та предметів, продумування шляхів відходу – все це впливає на ефективність та безпеку роботи рятувальника та потребує якісного освітлення для об'єктивної оцінки.

Також потрібно враховувати, що близько 30% травм внаслідок пожеж виникають через те, що людина випадково послизнулася, впала або доторкнулася до розпеченого предмета, що не був помічений в умовах обмеженої видимості. Будь-яка травма ставить під загрозу успіх завдання, а яскравий ліхтар у спорядженні рятувальника дозволяє заздалегідь виявити перешкоду і залишитися неушкодженим.

Пошук постраждалих

Пошук людей у темному, задимленому приміщенні неможливий без освітлювального пристрою з регульованою яскравістю світлового потоку. За прикладом сучасних ліхтарів для EDC використання спеціалізовані моделі запрограмовані на низку режимів роботи, які включають дальнє та ближнє освітлення.

Але перевагою ліхтаря для рятувальників є не лише якість світла, а й зручність експлуатації. Пожежнику потрібні обидві вільні руки, щоб гасити вогонь та рятувати людей. Спеціалізовані пристрої дають користувачеві таку можливість завдяки наявності кліпси для кріплення на уніформі або еластичного кріплення на каску.

Подача сигналів оточуючим

Панікуючі люди, що опинилися у палаючій будівлі, інстинктивно рухаються на джерело яскравого світла у спробі знайти рятівний вихід, і навіть один проблиск світлового променя здатний надати людині сил, щоб покликати на допомогу. Тому ліхтар – це не просто спосіб освітити темряву, а й яскравий маяк для людей, що дозволяє їм швидко ідентифікувати рятувальника в умовах низької видимості та попросити допомоги.

Ліхтар також є ключовим аксесуаром для візуальної комунікації між рятувальниками. Світло дозволяє всім учасникам пожежної бригади бачити один одного на великій відстані та краще координувати дії один одного.

Огляд спеціалізованих моделей від Fenix

Основу асортименту Fenix складають прямокутні та налобні ліхтарі для пожежників та рятувальників. Такі варіанти є найпопулярнішими для використання у професійних цілях за рахунок своєї практичності. Прилади генерують потужний промінь, який розрізає густий дим, подібно до хірургічного скальпеля, і дозволяє бачити дрібні об'єкти на великих дистанціях.

Прямокутні ліхтарі входять у серію WT та мають компактні розміри з можливістю кріплення на уніформі. Дана форма проста у використанні та керуванні навіть при обмеженій спритності рук у щільних пожежних рукавичках, а деякі моделі передбачають встановлення головної частини під кутом понад 90° для зручного регулювання променя.

Особливості прямокутних моделей:

  • Яскравий та вузький пучок світла, призначений для пошукових робіт в умовах сильної задимленості приміщень;
  • Зносостійкість полягає не тільки в удароміцності, але й здатності витримувати тривалу дію високих температур та вологи;
  • Герметичність батарейного відсіку виключає можливість проникнення вологи всередину і виходу ліхтаря з ладу при попаданні на корпус струменя води.

У лінійку також входить ручна модель WT50R із потужним світловим потоком до 3200 люмен. Вона застосовується як допоміжне джерело світла для пошуку постраждалих, про що детальніше розповімо далі.

Налобні ліхтарі – альтернатива прямокутним аналогам, що відрізняється легкою вагою та компактними розмірами. Моделі фіксуються на касці за допомогою еластичного кріплення з регуляторами довжини, тому прилад не спадає під час нахилів голови та активного руху.

Особливості налобних моделей:

  • Великий набір режимів роботи дозволяє ліхтарю адаптуватися до потреб користувача;
  • Спрямований промінь світить у тому напрямку, куди дивиться рятівник, допомагаючи вчасно виявити потенційну небезпеку та полегшуючи роботу;
  • Налобне кріплення дозволяє щільно закріпити пристрій на касці та звільнити обидві руки.

Fenix WT16R

Багатоцільова робоча модель WT16R є найкомпактнішою в серії (довжина складає всього 12.7 сантиметрів) і розроблена для експлуатації у складних умовах, де неможливо уникнути контакту з водою та високою температурою. Прилад оснащений парою діодів Cree XP-E2 та одним діодом COB. Перші відповідають за постійне дальнє освітлення, а друге (бічний) – за постійне ближнє освітлення та миготливе світло для подачі попереджувальних сигналів іншим рятувальникам.

Усього доступно шість режимів світла.

Далекобійний:

  • Максимальний: 300 лм – 115 м – 3 год 50 хв.
  • Середній: 100 лм – 65 м – 9 год. 20 хв.
  • Мінімальний: 30 лм – 35 м – 30 год.

Ближній:

  • Максимальний: 300 лм – 23 м – 3 год 50 хв.
  • Мінімальний: 100 лм – 14 м – 9 год 20 хв.

WT16R працює від вбудованого літієво-полімерного акумулятора ємністю 2000 мАг, який заряджається через порт USB Type-C за 1 годину 40 хвилин. Заряджати можна як від електромережі, так і від Power Bank.

Корпус ліхтаря виготовлений із анодованого алюмінію з магнітною основою, що дозволяє зафіксувати пристрій на металевій поверхні. На бічній частині встановлена широка кліпса із металу для кріплення до уніформи. Особливо радує зносостійкість та герметичність корпусу за стандартом IP66. Модель не боїться падінь із висоти, високої температури, ударів об тверду поверхню та прямого контакту з водою.

Світлодіод

2 х Cree XP-E2

1 х COB

Матеріал корпусу

алюміній

Максимальна яскравість

300 люмен

Удароміцність

1 метр

Кількість режимів

6

Вологозахист

IP66

Максимальний час роботи

30 годин

Розміри

127 х 37 х 26 мм

Елемент живлення

вбудований

Вага

127 г

Знижка 5% за промокодом:
F5

копіювати

Купон скопійований

Fenix WT20R

Модель WT20R – індивідуальний ліхтар із регульованим кутом нахилу головної частини голови до 105°. Г-подібна форма корпусу забезпечує більш зручне підсвічування області під потрібним кутом, дозволяючи повністю сфокусуватися на порятунку постраждалих та гасінні вогню.

Шість режимів роботи відсортовано на дві групи далекого та ближнього світла з максимальною яскравістю 400 люменів.

Далекобійний:

  • Максимальний: 400 лм – 117 м – 3 год 30 хв.
  • Середній: 150 лм – 72 м – 10 год.
  • Мінімальний: 50 лм – 42 м – 21 год.

Ближній:

  • Максимальний: 400 лм – 56 м – 3 год 30 хв.
  • Середній: 150 лм – 35 м – 10 год.
  • Мінімальний: 50 лм – 20 м – 21 год.

Управління здійснюється однією круглою кнопкою із гумовою поверхнею, яка легко намацується пальцями у щільних рукавичках. У перемикач інтегрований кольоровий індикатор, що дозволяє заздалегідь дізнатися рівень зарядженості елемента живлення і прорахувати час роботи, що залишився.

За живлення відповідає фірмовий літій-полімерний акумулятор ємністю 2000 мАг. Його можна замінити на пару батарей АА, якщо немає можливості зарядити «рідний» елемент живлення від Power Bank або електромережі.

Корпус WT20R – той же алюміній із вбудованим магнітом у хвості та тугою металевою кліпсою. Проте здатність встановлення кута світла відчутно розширює можливості пристрою, який підлаштовується під потреби користувача, а не навпаки. Додайте до цього клас вологозахисту IP66, жаро- та ударостійкість і отримаєте надійного помічника, на якого можна покластися у найекстремальніших умовах.

Світлодіод

2 х Cree

Матеріал корпусу

алюміній

Максимальна яскравість

400 люмен

Ударостійкість

1 метр

Кількість режимів

6

Вологозахист

IP66

Максимальний час роботи

21 год

Розміри

117.5 х 43.2 х 28.3 мм

Елемент живлення

Li-polymer акумулятор 2000 мАг / 2 х АА

Вага

154 г

Знижка 5% за промокодом:
F5

копіювати

Купон скопійований

Fenix WT25R

Ліхтар WT25R відноситься до спеціалізованих пристроїв для промислової експлуатації та використання у пошуково-рятувальних місіях. Конструкція дозволяє нахиляти головну частину до 105°, перетворюючи звичайний прямокутний ліхтар на функціональний Г-подібний пристрій. Але це не єдина перевага приладу.

Модель може похвалитися найяскравішим світлом на тлі двох попередніх варіантів: американський діод Cree XP-L HI у поєднанні з високопродуктивним літій-іонним акумулятором ARB-L18 генерує промінь яскравістю до 1000 люмен, що розсікає темряву на відстані 220 метрів.

На вибір пропонується чотири основні та два допоміжні режими.

  • Турбо: 1000 лм – 220 м – 3 год 40 хв.
  • Максимальний: 400 лм – 145 м – 4 год 50 хв.
  • Середній: 150 лм – 85 м – 11 год.
  • Мінімальний: 50 лм – 50 м – 29 год.
  • Стробоскоп: 1000 лм – 40 м.
  • SOS: 50 лм.

Акумулятор із комплекту має ємність 3400 мАг, яка поповнюється за допомогою магнітного зарядного кабелю, що приєднується до круглого порту в бічній частині корпусу. Тривалість повної зарядки становить 4 години 30 хвилин, і процес не переривається у разі потрапляння на порт дрібних крапель води.

Корпус поєднує алюміній та пластик, витримуючи «золоту середину» між міцністю та легкістю. Офіційно заявлений показник удароміцності складає 1 метр, проте у нашому тестуванні модель демонструвала стабільну роботу навіть за падіння з висоти 2-х метрів і більше. Вологозахист IP66 запобігає виходу електроніки з ладу при попаданні корпусу під прямий струмінь води.

Світлодіод

Cree XP-L HI

Матеріал корпусу

алюміній, пластик

Максимальна яскравість

1000 люмен

Удароміцність

1 метр

Кількість режимів

6

Вологозахист

IP66

Максимальний час роботи

29 годин

Розміри

135.3 х 29.4 х 24.1 мм

Елемент живлення

Li-ion акумулятор 3400 мАг

Вага

137 г

Знижка 5% за промокодом:
F5

копіювати

Купон скопійований

Fenix WT50R

Це надпотужна модель ручного типу із рекордною яскравістю 3200 люмен. Ліхтар позиціонується як освітлювальний пристрій для будівельних та пошуково-рятувальних робіт і служить у якості допоміжного джерела світла до компактних аналогів.

WT50R – втілення не тільки потужності, а й функціональності. В його основі знаходиться відразу два ліхтарі: основний знаходиться у головній частині корпусу, а додатковий – у бічній частині ближче до хвоста. Перший є зручним під час експлуатації як стандартний ручний ліхтар, а другий можна вмикати при встановленні пристрою на рівну поверхню подібно до світильника.

За керування відповідає кілька перемикачів, по одному на кожен ліхтар, щоб активувати лише одне джерело світла або комбінувати обидва доступні варіанти освітлення.

Основний ліхтар запрограмований на п'ять режимів, а бічний – на три.

Основне освітлення:

  • Турбо: 3200 лм – 425 м – 2 год.
  • Максимальний: 1000 лм – 239 м – 5 год 30 хв.
  • Середній: 350 лм – 138 м – 18 год.
  • Мінімальний: 50 лм – 48 м – 112 год.
  • Стробоскоп: 3200 лм.

Бічний світ:

  • Максимальний: 500 лм – 54 м – 7 год.
  • Середній: 200 лм – 31 м – 25 год.
  • Мінімальний: 50 лм – 15 м – 116 год.

Серце WT50R – літій-іонний акумулятор ARB-L45 ємністю 5200 мАг, який заряджається через порт USB Type-C, розташований у хвості корпусу. Зарядний процес із 0 до 100% триває 4 години 30 хвилин при використанні кабелю із силою струму 3А.

Враховуючи значні габарити алюмінієвого корпусу (довжина – 200.8 міліметрів) та вагу (742 грами), модель неможливо кріпити до одягу, але натомість вона пропонує ряд інших варіантів використання:

  • для носіння в руці передбачена широка ручка з виїмками під пальці;
  • щоб звільнити обидві руки, до пристрою можна прикріпити плечовий ремінь із комплекту;
  • хвостова частина зроблена плоскою для встановлення на стіл або рівну підлогу;
  • в нижній частині корпусу є гніздо для фіксації на штативі та експлуатації як прожектор.

Корпус відрізняється повною герметичністю відповідно до стандарту IP68, тому всередину не проникає сажа, бруд та краплі води.

Світлодіод

2 х Cree

Матеріал корпусу

алюміній

Максимальна яскравість

3200 люмен

Удароміцність

1 метр

Кількість режимів

8

Вологозахист

IP68

Максимальний час роботи

116 годин

Розміри

200.8 x 65 x 108.7 мм

Елемент живлення

Li-ion акумулятор 5200 мАг

Вага

742 г

Знижка 5% за промокодом:
F5

копіювати

Купон скопійований

Fenix HP25R V2.0

Налобний ліхтар HP25R V2.0 відноситься до робочого типу пристроїв із рекордно великим набором яскравостей – цілих десять режимів, що згруповані відносно далекобійності. Похильний механізм до 60° дозволяє регулювати кут світіння, щоб направити промінь у потрібному напрямку.

Модель працює на трьох типах діодів: Luminus SST40 білого кольору – для далекобійного освітлення, нейтральний Cree XP-G3 S4 – для ближнього світла, червоний Everlight 2835 – для червоного світіння, яке зберігає нічний зір при тривалому знаходженні у непроглядній темряві.

Максимальна яскравість становить 1600 люменів, але для більшості завдань достатньо використання менш потужних режимів від 150 до 1000 люменів.

Дальнобійний:

  • Турбо: 1600 лм – 290 м – 2 год.
  • Максимальний: 1000 лм – 228 м – 4 год.
  • Середній: 400 лм – 140 м – 8 год.
  • Мінімальний: 150 лм – 83 м – 24 год.
  • Еко: 50 лм – 59 м – 56 год.

Ближній:

  • Максимальний: 400 лм – 50 м – 8 год.
  • Середній: 150 лм – 30 м – 24 год.
  • Мінімальний: 5 лм – 8 м – 400 год.
  • Червоний постійний: 5 лм – 6 м – 400 год.
  • Червоний миготливий: 5 лм – 6 м – 800 год.

Управління здійснюється двома перемикачами із текстурованою поверхнею, тому вони швидко намацуються рукою у рукавичках. Кожна кнопка відповідає за керування своєю групою режимів.

Пристрій живиться від літій-іонного акумулятора ARB-L21 ємністю 5000 мАч, який встановлюється у виносний батарейний відсік, розташований в задній частині налобного кріплення. Заряджання можна заповнювати без виймання елемента живлення через вбудований порт USB Type-C.

Корпус HP25R V2.0 поєднує два типи матеріалів: алюміній та пластик. Перший забезпечує оболонці міцність та несприйнятливість до механічного впливу, а другий знижує вагу до 238 грамів із урахуванням налобного кріплення з комплекту. Захист від води знаходиться на рівні IP66, тому пристрій не боїться прямого контакту з вологою.

Світлодіод

Luminus SST40

Cree XP-G3 S4

Everlight 2835

Матеріал корпусу

алюміній, пластик

Максимальна яскравість

1600 люмен

Удароміцність

2 метра

Кількість режимів

10

Вологозахист

IP65

Максимальний час роботи

800 годин

Розміри

60 х 47 х 33 мм

Елемент живлення

Li-ion акумулятор 5000 мАг

Вага

238 г

Знижка 5% за промокодом:
F5

копіювати

Купон скопійований

Fenix HP30R V2.0

HP30R V2.0 являє собою високопродуктивний налобний ліхтар із яскравістю до 3000 люмен. В його основі знаходяться три діоди: один білий Cree XHP50 і пара нейтральних Cree XP-G3 S4, кожен із терміном служби не менше 50 тисяч годин.

Ліхтар має ряд режимів із далекобійним і ближнім світлом, але його головною особливістю є можливість комбінування обох типів освітлення для досягнення максимально яскравого променя з точковим і розсіяним підсвічуванням одночасно. Регулювати кут освітлення можна на 60°.

Пристрій пропонує один із найширших наборів режимів в асортименті бренду – цілих одинадцять варіантів світла, які змінюються обертанням бокового перемикача.

Дальнобійний:

  • Турбо: 2000 лм – 251 м – 6 год.
  • Максимальний: 800 лм – 156 м – 12 год.
  • Середній: 200 лм – 78 м – 34 год.
  • Мінімальний: 50 лм – 42 м – 120 год.

Ближній:

  • Максимальний: 1000 лм – 78 м – 10 год.
  • Середній: 200 лм – 34 м – 34 год.
  • Мінімальний: 50 лм – 17 м – 120 год.

Комбінований:

  • Турбо: 3000 лм – 270 м – 5 год.
  • Максимальний: 1800 лм – 177 м – 6 год.
  • Середній: 400 лм – 85 м – 17 год.
  • Мінімальний: 100 лм – 45 м – 60 год.

Висока потужність вимагає особливої ємності елементів живлення, тому модель працює від двох фірмових акумуляторів форм-фактора 21700 ємністю по 5000 мАч кожен. Батарейний блок має кілька варіантів носіння: на задній частині налобного кріплення, у кишені одягу або на поясі. Останні варіанти можливі завдяки наявності подовжувального кабелю та кліпси. Виробник додав ще один незвичайний функціонал: батарейний блок можна застосовувати як переносний Power Bank для підзарядки невеликих гаджетів. Самі акумулятори заряджаються через вбудований у блок порт USB Type-C протягом 4 годин 30 хвилин.

Корпус виготовлений із алюмінію і є герметичним за стандартом IP66. Здатність електроніки витримувати вплив підвищених температур у сумі зі швидким розсіюванням тепла гарантує, що пристрій не вийде з ладу при тривалій роботі у приміщенні, що горить.

Світлодіод

Cree XHP50

Cree XP-G3 S4

Матеріал корпусу

алюминий

Максимальная скравість

3000 люмен

Удароміцність

2 метра

Кількість режимів

11

Вологозахист

IP66

Максимальний час роботи

120 часов

Розміри

92 х 56 х 44 мм

Елемент живлення

2 х Li-ion аккумулятора 5000 мАч

Вага

437 г

Де придбати ліхтар для пожежників?

Спеціалізовані ліхтарі для рятувальників та пожежників можна замовити в онлайн-магазині Fenix Україна – дистриб'ютора найкращих освітлювальних пристроїв на сучасному ринку, ціна яких приємно здивує своєю доступністю.

У нашому асортименті представлені потужні прилади, які пройшли тестування на продуктивність і зносостійкість та поставляються з офіційною гарантією від виробника, що становить від 2 до 5 років, залежно від обраної моделі.

Знижка 5% за промокодом:
F5

копіювати

Купон скопійований

Товари новини

Написати коментар
0
0